- Reducerea aportului de proteinele animale și creșterea aportului de proteine vegetale
Proteinele animale de evitat sunt următoarele:
- Carne,organe (inimă,rinichi,ficat)
Proteinele vegetale recomandate sunt leguminoasele și oleaginoasele:
- Mazăre
- Fasole boabe
- Linte
- Năut
- Nuci
- Alune
- Semințe
- Creșterea aportului de fructe și vegetale( conțin vitamina K, folați, Mg)=
Vitamina K:
- vegetale cu frunze verzi
- ouă,brânzeturi
Folații (acidul folic):
- Vegetale cu frunze verzi
- Cereale integrale (grâu,orz,ovăz,secară)
- Leguminoase
- Ciuperci
Magneziul:
- Leguminoase,cereale integrale
- Nuci
- Vegetale cu frunze verzi
- Carne, lactate, fructe de mare
- Reducerea aportului de sare – aportul crescut de Sodiu crește eliminarea urinară de Calciu.
Sursele de Sodiu din alimente de evitat sunt următoarele:
- Alimentele de origine animală mai bogate în Na (lactate, brânzeturile, cașcavalul, carnea procesată).
- Adaosul de sare(la prepararea alimentelor și la masă)
- Alimentele procesate/conservate (mezelurile)
- Adaosuri de bicarbonat de Na și Na monoglutamat (aditivi,conservanți)
- Murăturile (legumele conservate)
- Conservele de carne/pește
- Chipsuri, snack-food, fast-food, pizza
- Apele minerale, băuturile carbogazoase
- Reducerea aportului de grăsimi – aportul crescut de grăsimi reduce absorbția de Calciu , iar acizii grași omega 6 pot stimula activitatea osteoclastelor.
Reducerea aportului de grăsimi saturate (omega 6) și colesterol:
- Carne (in special cea grasă)
- Mezeluri
- Lactate , brânzeturi grase
- Unt, smântână
- Oua prăjite
- Alimente prăjite, grase, sosuri
- Reducerea aportului de cafeină (cafea, ceai verde, băuturi cu cafeină,energizante) – cafeina stimulează eliminarea urinară a Calciului.
- Limitarea aportului de alcool – alcoolul reduce secreția de calcitonină.
- Exercițiu fizic
8. Abandonarea fumatului
9. Aport adecvat de Calciu și vitamina D
Alimente bogate în Calciu:
- Lactate,brânzeturi
- Vegetale cu frunze verzi
- Leguminoase
- Pești cu oase comestibile (sardine,hamsii)
Alimente bogate în vitamina D:
- Lactate fortifiate cu vit D
- Ouă
- Ulei de pește, pește gras (hering,somon,macrou)
- Expunerea la soare