asian boy sitting toilet bowl holding tissue paper health problem concept scaled

Mit sau adevăr despre constipație

Mituri:

1.Ar trebui sa avem scaun zilnic (fals).

A avea scaun zilnic este ceva normal si sanatos, dar definitia constipatiei este “mai putin de 3 scaune pe saptamana”.

2.Constipatia duce la acumularea de toxine si la probleme grave de sanatate(fals).Pana in prezent nu s-a dovedit faptul ca scaunul poate “produce” toxine sau ca laxativele sau curatarea colonica scad riscul de aparitie a cancerului colonic.

3.Daca am constipatie, tot ceea ce trebui esa fac este sa mananc mai multe fibre (fals). Consumul crescut de fibre intr-adevar ajuta la reglarea digestiei, dar si consumul crescut de lichide si activitatea fizica regulata sunt esentiale. Insa constipatia cronica poate indica o problema mai grava de sanatate (mai ales daca este insotita de scaun cu sange, durei abdominale, scadere in greutate inexplicabila), cum ar fi disfunctia glandei tiroide, diabet zaharat, Parkinson sau poate fi un efect secundar al unor medicamente.

4.Cafeaua poate regla constipatia(fals). Intr-adevar cafeaua poate stimula musculatura tractului digestiv pentru a se contracta, insa are efect diuretic, ceea ce inseamna ca atrate apa din intestin si face astfel ca scaunul sa devina mai tare si mai greu de eliminat.

5.Laxativele au actiune imediata (fals). Uneori laxativele au efectul dorit dupa cateva zile, iar utilizarea indelungata a acestora are efecte negative.

Adevaruri:

1.Consumul crescut de produse lactate poate duce la constipatie (mai ales la cei cu intoleranta la lactoza).

2.Prea multe gume de mestecat inghitite pot “bloca” tractul intestinal si cauza constipatie.

3.Schimbarea mediului (de exemplu mersul in vacanta) poate contribui la aparitia constipatiei. In acest caz, consumati multe lichide, consumati fructe si legume proaspete si faceti miscare.

4.Depresia duce la constipatie cronica.

5.Daca se neglijeaza senzatia de defecatie in mod constant, se poate ajunge la constipatie.

6.Medicamentele pot cauza constipatie, cum ar fi cele pentru durere, depresie, hipertensiune, dar si suplimentele cu Calciu sau Fier.

7.O alimentatie saraca in fibre este asociata cu  constipatia.

8.Consumul de prune uscate ajuta la reglarea constipatiei.

9.Hidratarea corespunzatoare (consumul crescut de lichide) previne constipatia, precum si activitatea fizica constanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *