Flora intestinală doftoria

Recomandaţi teste din scaun pentru analiza florei intestinale? Sunt aceste teste utile?

Problema microbiotei intestinale este din ce în ce mai bine cunoscută de publicul larg. Popularizarea este făcută din păcate prin intermediul articolelor online de slabă calitate, scrise de persoane care nu provin din mediul medical academic sau profesional. Laboratoarele medicale au văzut în analiza microbiotei o nouă oportunitate de business şi au început să popularizeze aceste teste din scaun. Problema este că testele pe care multe laboratoare din România şi Germania sunt ieftine şi sunt foarte puţin fiabile. Rezultatele pe care le oferă dau şi interpretări despre ce înseamnă anumite valori ale numărului de bacterii din intestin, dar acestea au o slabă bază ştiinţifică.

Un pacient care a facut un astfel de test a primit un rezultat care spune că specia Bacillus are o încărcătura prea mare. Concluzia pacientului, bazată pe acest rezultat, este că nu poate lua supliment probiotic cu Bacillus Spore –Megasporebiotic, pentru că i-ar face rau.

Hadeţi să vedem ce părere are microbiologul Kiran Krishnan din SUA, care a fost mulţi ani implicat în cercetarea legată de flora intestinală[ (microbiom).

“Aceasta este doar una dintre multiplele dovezi că acest test (test din scaun disponibil la multe laboratoare din România) și acest raport nu sunt reale. Laboratoarele obișnuite  efectuau aceste teste chiar înainte de prima publicație a Proiectului Microbiomul Uman. Deci au dezvoltat această testare fără ca ei să știe nimic despre microbiom. Sunt multe dovezi că acest test nu este folositor și posibil chiar dăunător, daca te iei după el (una dintre descrierile uzuale fiind o cantitate “mare” sau “mică” de anumite specii bacteriene). Nu există un nivel standard de cantitate a speciilor bacteriene în microbiomul uman. Daca nu există măsurători și un standard, cum poți să zici că ar fi ceva prea mult sau prea puțin??

Cunoașteți pe cineva care, în urma acestor teste de floră intestinală, a fost tratat sau vindecat?

Nu am cunoscut pe nimeni care a urmat un tratament eficient bazat pe rezultatele acestor analize. De asemenea, ei folosesc secvențializarea 16S , care s-a dovedit a fi extrem de nesigură/ineficientă, mai ales pe specii bacteriene. Bacillus este o specie bacteriană comensală (o avem în mod normal ca și componentă a florei intestinale), și toată lumea este de acord cu asta. Media pare sa fie 106 cfu/g de Bacillus în materiile fecale, și totuși acest test indică că 104 CFU de Bacillus ca fiind prea “mare”. Aceasta este de 100 de ori mai mică decât nivelul normal din intestin. Acest test nu are nici un sens.

Există studii clinice unde a fost utilizat acest test? Nu!

S-a dovedit vreo corelație între raportul lor și vreo afecțiune? Nu!

De asemenea, câte specii bacteriene se testează? Cam 40-50 din câte știu. Și totuși microbiomul are peste 1000-1500 de specii. Cum rămâne cu celelalte specii bacteriene netestate? De ce nu le testează pe acelea și să spună ca sunt prea puține sau prea multe? De ce să testezi doar 10% dintre speciile pe care le are microbiomul? Răspunsul este simple- pentru că metoda nu este capabilă să ofere astfel de rezultate.”

Kiran Krishnan

Dr.Adrian Catinean

2 Comments
  1. Răspunde
    Mihaela Dumitru

    Multumim pentru impartasire si am tot respectul pentru munca dvs.. Eu sunt specialista in Ayurveda si o mare admiratoare a microbiologului Kiran Krishnan, si el cu radacini indiene ca si Ayurveda.
    Medicii cu care lucrez in India Vikram si Meenaski Chauhan- proprietarii PLANETAYURVEDA Ltd, sunt printre cei mai mari specialisti in bolile gastroenterologice. Ei au elaborat protocoluri terapeutice cu produse exclusiv bazate pe extracte naturale precum si amestecuri de pro si prebiotice, care trateaza cu succes, printre altele colita ulcerativa si intestinul iritabil. Aceste protocoluri sunt acum prezente in multe tari si implicit si in Romania. Companii de fitofarmaceutice elaboreaza in India astfel de amestecuri de extracte din plante cu probiotice care amelioreaza si echilibreaza microbiomul prezent in diverse tesuturi si organe.Sunt fericita ca pot sa aduc oamenilor aceste informatii, folosind informatii din meseria mea de baza modesta, BIOCHIMIA.
    Multumesc mult si tinem aproape, MIhaela Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.