toilet paper with hemorrhoids paper with blood blue close up 185193 14579

Tratamentul hemoroizilor prin ligaturi elastice

Date generale despre hemoroizi

Hemoroizii sunt clasificaţi in funcţie de localizarea lor in interni si externi. Combinaţia celor doua forme reprezintă hemoroizii micşti.
Hemoroizii pot apare ca boala primara in urma sedentarismului, a eforturilor mari (inclusiv de defecaţie in cadrul constipaţiei) sau in contextul unor boli ale ţesutului conjunctiv (asociaţi cu picior plat, varice, hernii).
Varicele rectale pot fi confundate cu hemoroizii. Acestea apar in cazul afecţiunilor care evoluează cu hipertensiune portală (ciroza) sau in cazul unor tumori ale micului bazin. Pentru excluderea acestora preoperator este necesara o evaluare ecografica si endoscopică.
Metoda optima pentru examinarea hemoroizilor este prin video-anuscopie. Aceasta explorare se realizeaza prin introducerea unui rectoscop rigid transparent impreuna cu o camera video miniaturizata in canalul anal, care permite astfel o buna vizualizare si apreciere a pachetelor hemoroidale, leziunilor de pe suprafata acestora, precum si identificarea fisurilor anale.

hemoroizi_i2-1 hemoroizi_i2 hemoroizi_i3 hemoroizi_i4

Date despre tratamentul hemoroizilor prin ligaturi elastice

Tratamentul hemoroizilor prin ligaturi elastice a fost introdus in urma cu 35 ani.
Hemoroizii interni au sensibilitate mica sau absenta. Aceşti hemoroizi pot fi trataţi prin ligaturi elastice cu riscul unor dureri reduse sau absente. Când componenta majora a hemoroizilor sunt hemoroizii interni ligaturile elastice sunt in general recomandate. Când majoritari sunt hemoroizii externi ligaturile elastice nu sunt aplicabile. Ligaturile elastice au înlocuit aproximativ 95% din hemoroidectomiile clasice (in tarile dezvoltate).

După tratamentul hemoroizilor prin ligaturi elastice nu e necesara restricţia dietei sau a activităţii.
In general sunt necesare mai puţin de 5 minute pentru o şedinţă de ligaturi elastice, iar intr-o şedinţă se ligaturează 1-3 pachete hemoroidale. Majoritatea pacienţilor necesita 3-6 şedinţe de ligaturi hemoroidale spaţiate la 2-3 săptămâni. La unii pacienţi (cu hemoroizi in stadii incipiente) sunt suficiente 1-2 şedinţe.

hemorizi_i6                     hemoroizi_i5

Complicaţii si efecte adverse

Majoritatea pacienţilor trataţi prin ligaturi hemoroidale nu prezintă complicaţii sau acestea sunt minore. Totuşi pot apare si complicaţii mai grave si acestea trebuie cunoscute de pacient pentru a le putea trata la timp. O uşoară senzaţie de discomfort sau durere minima e obişnuită după procedura.
Aspirina, anticoagulantele (antivitamine K, heparine, fibrinolitice) sau derivaţii acestora trebuie evitate deoarece cresc riscul sângerării. De asemenea pacienţii cu tulburări de coagulare trebuie sa avertizeze medical curant despre condiţia lor.

In cazul durerilor accentuate 1-2 tablete (administrate la intervale de 6 ore) de paracetamol sau piafen sunt suficiente. Rareori este prezenta o durere atât de puternica încât sa necesite injecţii. In cazul unor dureri intense trebuie anunţat medical curant.

Febra nu este normal sa apară după o astfel de procedura. In cazul apariţiei febrei (> 38 oC) trebuie anunţat medical curant.

Rareori poate apare tromboza hemoroidala după ligaturi elastice (apare o formaţiune tumorală elastica dureroasa in regiunea perianală) aceasta se tratează cu aplicaţii locale de hemorzon sau proctolog, rezolvându-se in aproximativ 3-8 săptămâni. Se asociază bai locale cu ceai de muşeţel.

Uneori poate apare senzaţia necesităţii defecaţiei. Aceasta poate apare imediat după ligatura elastica si poate dura pana la 12-36 ore.

Rareori pacienţii cu dureri rectale (in special bărbaţii) pot acuza dificultăţi de urinare. Cei cu acest tip de complicaţie trebuie sa încerce sa urineze stând intr-o baie calda. In cazul imposibilităţii urinarii timp de 8 ore trebuie anunţat medical curant.

Sângerări minore pot apare frecvent când ligaturile hemoroidale se desprind (la 7-10 zile de la procedura) si pot dura de la câteva zile pana la 2-3 săptămâni. Rareori sângerarea e abundenta si atunci trebuie anunţat medical curant. In cazul in care acesta nu poate fi găsit in 15 minute pacientul trebuie să se adreseze serviciului de urgenta. Uneori e necesara cauterizarea sau sutura sursei de sângerare.

Când trebuie anunţat medicul:

1. Sângerare rectala abundenta
2. Durere foarte intense
3. Febra
4. Imposibilitatea urinarii

In concluzie ligaturile elastice au reprezentat un pas important in tratamentul hemoroizilor. Ligaturile hemoroidale pot fi aplicate si in cazul hemoroizilor recidivaţi.
In unele cazuri ligaturile elastice nu rezolva simptomatologia si sunt necesare alte tipuri de intervenţie.
Înaintea intervenţiei e necesara o clisma cu Enemax® sau pregatire cu Fortrans® sau Colyte®, iar dupa interventie trebuie urmat un tratament cu Metronidazol tablete 250 mg de 3-4 ori pe zi timp de 3 zile si Ibuprofen 1-2 comprimate de 3 ori pe zi timp de 3 zile. In caz de dureri foarte intense se administreaza Tramal 20 pic.
Aspirina si anticoagulantele trebuie oprite cu o săptămână înaintea procedurii. Când administrarea acestora e necesara trebuie anunţat medical curant
Majoritatea pacienţilor se pot întoarce la activitatea lor obişnuită din ziua următoare. Totuşi e recomandat ca şedinţele de ligaturi sa nu fie programate înaintea călătoriilor pentru ca in cazul complicaţiilor să se poată apela la medical curant.
Este absolut necesara evitarea constipaţiei prin suplimentarea alimentaţiei cu fibre vegetale (conţinute in special in legume si tărâţe). In cazurile de constipaţie rebelă la tratament se pot introduce fibre (pastile).
Aceste informaţii va sunt oferite in efortul de a va informa, de a va acorda o asistenta de calitate, pentru a răspunde anticipat întrebărilor dumneavoastră si de a oferi o baza de discuţii intre dumneavoastră si medical curant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *