Ecoendoscopia(EUS) este o tehnica imagistica care combina doua metode de explorare a corpului uman, endoscopia si ecografia. A aparut din dorinta de explora leziunile tubului digestiv din imediata vecinatate a acestora si a preciza astfel cat mai multe lucruri utile pentru tratamentul endoscopic sau chirurgical ulterior.
Ecoendoscopul este construit dintr-un endoscop cu vedere axiala sau partial laterala la care este atasat in varf un transductor de ecografie de inalta frecventa 7,12 sau 20 MHz. Transductorii de frecventa inalta ofera o imagine excelenta a structurilor anatomice aflate la aprox 2-4cm distanta.Astfel instrumentul care ofera o imagine de 360 grade (ecoendoscop radial) este capabil sa precizeze cu exactitate gradul invaziei tumorale la nivelul straturilor peretelului esofagului, stomacului, duodenului si rectului.
Ecoendoscopul liniar care genereaza imagini in sectiuni perpendiculare pe planul celor oferite de endoscopul radial, este folosit in special pentru manopere interventionale: biopsii, drenaje ecoghidate, injectare de substante anestezice. S-a dovedit deasemenea performanta ridicata a acestei metode(EUS) in diagnosticul bolilor benigne sau maligne de la nivelul organelor invecinate tubului digestiv: pancreas, cai biliare, vezica biliara, ficat, glande suprarenale, mediastin sau prostata.
Explorarea EUS este asemanatoare cu o gastroscopie din punct de vedere al discomfortului resimtit de catre pacient, existand o diferentiere legata de durata examinarii (gastroscopie 3-5min, iar EUS 20-30min). Se administreaza medicamente hipnotice (care induc somnul) de tipul Dormicum pentru care creste confortul si tolerabilitatea pacientului.
La nivelul esofagului EUS este cea mai performanta metoda in comparatie cu Tomografia Computerizata (TC) si Rezonanta Magnetica( RM) pentru precizarea stadiului tumorilor esofagiene. Precizarea extinderii tumorale are o importanta cruciala in alegerea tratamentelor oncologice (chimioterapie, radioterapie, chirurgical sau asocierea acestora), dar si in predictia sperantei de supravietuire la 5 ani.
In cazul unui pacient diagnosticat cu tumora esofagiana de gradul III sau IV tratamenul chirurgical al tumorii nu ofera sanse de viata in plus in comparatie cu tratamentul radio/chimioterapic, complicatiile legate de fenomenele de obstructie produse de tumora la nivelul esofagului putand fi rezolvate cu ajutorul terapiei endoscopice. (protezare, reductie tumorala APC, dilatari pneumatice).Tratamentul chirurgical in aceste cazuri avansate scade mult supravietuirea pacientului prin complicatiile postchirurgicale si afecteaza mult calitatea vietii. Aceasta din urma ar trebui sa constituie prioritatea absoluta in cazul acestor pacienti cu cancer avansat.
Contrar credintelor populare ca numai bisturiul chirurgului poate scoate “cancerul” din corpul bolnavului, interventia chirurgicala trebuie sa aiba loc doar atunci cand poate prelungi viata pacientului. Interventiile chirurgicale in stadii avansate ale cancerelor digestive(esofag, stomac, pancreas) scurteaza viata prin complicatiile survenite postoperator/”imprastierea” rapida a procesului tumoral si nu raspund dezideratului enuntat mai sus –asigurarea calitatii vietii pacientului.
Tot de la nivelul esofagului pot fi depistate tumori sau ganglioni situati in mediastin (spatiul situat in centrul toracelui intre cei doi plamani). In cazul pacientilor care sufera de cancer bronhopulmonar EUS poate preciza cu exactitate prezenta sau absenta metastazelor ganglionare, transand astfel intre alegerea tratamentul chirurgical+chimioterapie sau doar chimioterapie. Implicarea ganglionara mediastinala are semnificatia de stadiu avansat in care chirugia nu mai poate aduce beneficii din punctul de vedere a supravietuirii pacientului la 5 ani.
Leziunile depistate pe suprafata sau in profunzimea mucoasei tubului digestiv superior –esofag, stomac, duoden- prin endoscopie obisnuita pot fi analizate in detaliu prin EUS, aceasta tehnica stabilind in multe cazuri diagnosticul de exactiate. Diagnosticul poate fi oferit doar prin studiul imaginilor de ecografie sau cu ajutorul ghidajului ecografic poate fi efectuata o biopsie de profunzime care sa recolteze tesut din leziunea de perete sau din organele invecinate (pancreas,ficat,gl suprarenala, ganglioni)
Calitatea explorarii pancreasului si cailor biliare extrahepatice prin EUS s-a dovedit superioara in unele afectiuni comparativ cu TC si RM cu ar fi de exemplu: stadializarea tumorilor pancreatice, pietrele migrate din colecist la nivelul cai biliare principale (CBP), tumorile ale CBP, drenajul pseudochistelor pancreatice, etc.
Cancerul pancreatic este o boala foarte grava cu sanse mici de supravietuire pentru pacient. Stadializarea exacta a procesului canceros implica dimensiunea tumorii, extinderea in afara pancreasului, invazia vaselor de sange importante si prezenta/absenta ganglionilor periferici sau la distanta de tumora. EUS raspunde cu exctitate la toate aceste intrebari oferind in plus –prin EUS liniar- posiblitatea obtinerii de celule canceroase si in consecinta a unui tratament chimioterapic optim pentru tipul celular la tumorii.
Un exemplu de practica curenta – Pacient diagnosticat anterior cu calculi la nivelul colecistului sau operat recent de colecist se prezinta de urgenta pentru durere in cadranul superior drept, greturi, varsaturi si coloratie galbena moderata a ochilor si pielii- EUS poate preciza cu exactitate prezenta/absenta calculilor biliari restanti la nivelul CBP sau alta patologie care a generat problema mai sus descrisa.Se poate afirma cu certitudine ca EUS ofera raspunsuri in majoritatea cazurilor de icter in care ecografia clasica sau TC au oferit raspunsuri insuficiente sau incomplete. In aceste caz EUS inlocuieste colagionpancreatografia retrograda endoscopica (ERCP) diagnostica care implica riscuri mult mai mari cum ar fi pancreatita acuta sau infectia cailor biliare postprocedura si precizeaza cu exactitate nevoia de ERCP terapeutic pentru cazuri cu indicatie certa terapeutica (extractie de calculi sau protezare tumorala).
Tumorile rectale beneficiaza de EUS care stabileste cu mare acuratete invazia tumorala la niveul peretelui rectal si a structurilor invecinate (prostata, uter, ovare, grasime perirectala) dar si prezenta/absenta metastazelor ganglionare. Conform ghidurilor internationale de tratament al cancerului rectal doar stadiile I si II beneficiaza de tratament chirurgical exclusiv, in stadiile III si IV fiind necesara radioterapia neoadjuvanta- adica iradierea tumorala inainte de operatie – pentru impiedicarea imprastierii celulelor tumorale la nivelul organelor invecinate.
Tratamentul tumorilor rectale in functie de stadializare
Stadiul tumorii /Localizarea | Optiunea de tratament |
Polip canceros T1m – limitat la mucoasa | Polipectomie endoscopica cu lasou |
Cancer sesil T1m – limitat la mucoasa | EMR – rezectie mucoasa endoscopica TAEX – rezectie chirurgicala transanala. |
T1sm, No | TAEX – rezectie chirugicala transanala. LAR – rezectie joasa anterioara |
T2, No / High | LAR – rezectie joasa anterioara |
T2, No / Low | Chirurgical |
T2, N1 / High | Radioterapie inainte chirurgiei + trat. chirurgical |
T2, N1 / Low | Radioterapie inainte chirurgiei + trat. chirurgical |
T3 or T4, any N / High | Radioterapie inainte chirurgiei + trat. chirurgical |
T3 or T4, any N / Low | Radioterapie inainte chirurgiei + trat. chirurgical |