world diabetes day sugar wooden bowl dark surface scaled

Legătura dintre zahăr și Hipertensiunea arterială

Sarea a fost intotdeauna incriminata ca fiind un factor in cresterea tensiunii arteriale si in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Un om obisnuit consuma intre 3.5-4 g de sodiu pe zi. Recomandarile generale pentru cei cu hipertensiune arteriala sunt de a reduce consumul de sodiu la 1.5-2 g/zi (3.5 – 5 g sare/zi).

Intr-adevar, studiile au demonstrat ca reducerea consumului de sodiu scade tensiunea sistolca cu 5 mm Hg si pe cea diastolica cu 2.5 mm Hg. Totusi, aceste diete hiposodate s-au dovedit a creste riscul de spitalizare la pacientii cu afectiuni cardiovasculare, respectiv a creste mortalitatea cardiovasculara la cei cu diabet zaharat.

Studiile mai recente au aratat o legataura directa intre consumul de zahar (in special zaharul care se gaseste in cantitati foarte mari in alimentele procesate) si cresterea tensiunii arteriale, precum si dezvoltarea bolilor cardiovasculare.Astfel, specialistii afirma faptul ca zaharul are o influenta negativa mai mare in dezvoltarea acestor afectiuni, comparativ cu sarea. Reducerea consumului de zahar scade tendiunea arteriala si riscul cardio-metabolic.

In concluzie, se recomanda in special reducerea consumuli de zaharuri (mai ales cele gasite in alimentele procesate), cat si reducerea consumului de sodiu pentru pacientii cu hipertensiune arteriala sau alte afectiuni cardiovasculare. Zaharul este un pericol mult mai mare decat sarea, au constatat specialistii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *