endoscopy hospital doctor holding endoscope before gastroscopy 179755 7386

Gastroscopia

Ce este gastroscopia?

Explorarea medicala care permite vizualizarea atenta si precisa a suprafatei mucoasei esofagului, stomacului si duodenului si identificarea modificarilor de tip inflamator si ulcerative ( ex. Esofagita, gastrita , ulcere) Poate identifica surse de sangerare (ulcere, angiodisplazii) sau leziuni care „bombeaza” in interiorul esofagului, stomacului sau duodenului de tipul tumorilor benigne sau maligne.

Cand ar trebui sa-mi fac o gastroscopie?

Daca simtiti o durere intensa/si sau cronica localizata in partea superioara a abdomenului, care poate fi insotita de greturi, varsaturi alimentare sau bilioase. Deasemenea scaderea sau lipsa poftei de mancare, senzatia de „oprire a alimentelor”, scaderea in greutate neintentionta, „arsurile”cronice din spatele pietului (cu frecventa zilnica si durata de luni sau ani), scaun de culoare neagra lucioase, sunt cateva dintre cele mai importante motive care necesita o explorare endoscopica tubului digestiv superior.

Balonarea, eructiile frecvente sau indigestia frecventa pot fi tratate eficient dupa ce medicul gastroenterolog stie cu exactitate daca si ce fel de modificari sunt prezente la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului.

Este dureroasa o gastroscopie?

Nu este o examinare medicala dureroasa si are in general o durata scurta 3-5 minute. Senzatia deranjanta pe care o simte pacientul este cea de greata si de spasme de voma care se pot contracara prin o buna anestezie a mucoasei faringelui (fundul gatului) cu spray la fel cu cel folosit la stomatolog. O buna parte dintre pacienti au senzatia falsa de sufocare pana cand endoscopul depasete intretaierea dintre caile respiratorii si calea digestive.

La cererea pacientului gastroscopia se poate desfasura sub sedare cu propofol de catre medicul anestezist si nu mai suporta nici unul dintre inconvenientele descrise mai sus.

Ce trebuie sa stiti despre sedarea/anestezia cu propofol?

Este in general sigura si fara efecte adverse.(pacientul este examinat si evaluat inainte de anestezie) Acest tip de anestezie nu necesita asistarea respiratorie a pacientului prin intubare si are durata de actiune atat cat timp substanta este injectata. Pacientul se trezeste rapid din anestezie si isi poate relua activitatea complet in aprox. 15-30 minute. Sedarea asistata de medicul ATI creste pretul gastroscopiei cu 150 ron.

Este necesara biopsia in timpul gastroscopiei?

Biopsia reprezinta „ciupirea” unui fragment de mucoasa de 1-2mm, este nedureroasa pentru pacient si permite un diagnostic microscopic precis al modificarilor vazute endoscopic de catre medicul specialist morfopatolog. Caracterizarea amanuntita a celulelor din fragmentul de biopsie este important pentru prognosticul bolii – spre exemplu- medicul va stii cand sa cheme la control pacientul pentru a evita transformarea maligna a unor leziuni cronice.

Ma poate proteja gastroscopie de cancerul gastric sau esofagian?

Prezentarea la medicul gastroenterolog la aparitia primelor simptome ( schimbari ale apetitului alimentar, senzatie de oprire a mancarii pe traictul spre stomac – disfagie, vasarturi repetate, slabire in greutate, scaun de culoare neagra, etc) poate descoperii modificari patologice care se gasesc in stare precanceroasa cum ar fi: esofag barrett, metaplazie intestinala la nivel gastric, polipi localizati la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului, formatiuni submucoase – care pot fi diagnosticate si stadializate exact din punct de vedere al riscului de transformare maligna. Se poate interveni prin diverse tipuri de terapii endoscopice pentru stoparea progresie spre cancer ale acestor leziuni pre-canceroase.

Chiar daca este diagnosticat un cancer (leziune neoplazica) oriunde la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului este f. important ca acesta sa fie descoperit la inceputul evolutiei atunci cand nu exista extindere mare locala si la distanta(metastaze) si tratamentul medical (endoscopic sau chirurgical/oncologic) are mari sanse de reusita. Din pacate multi pacienti isi neglijeaza simptome si ajung la doctor mult prea tarziu atunci cand resursele de terapie nu le mai ofera prea multe luni/ani de viata.

Ce fel de interventii se pot face cu ajutorul gastroscopiei?

Oprirea sangerarilor de la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului – tubul digestive superior. Exista 3 cauze mari de sangerare de la acest nivel:

  • Varicele esofagine – care apar in principal la pacientii cu ciroza hepatica si care pot sangera masiv. Sangerarea poate fi oprita cu ajutorul unor inele elastice mult destinse care se arunca pe pachetul variceal care sangereaza , stranguleaza vena, opresc curgerea sangelui prin vasul respective si produc consecutive tromboza
  • Ulcerele gastrice sau duodenale – ulcerul erodeaza („sapa”) in grosimea mucoasei si submucoasei si daca erodeaza („rupe”) peretele unui vas de sange produce o sangerare care poate fi uneori masiva (poate produce moartea pacientului). Sangerarea poate fi oprita prin injectare de adrenalina, cu ajutorul dispozitivelor de electrocoagulare sau cel mai eficient cu ajutorul clipurilor metalice (cleme miniaturale) care sunt montate pe vas.
  • Tumorile de mari dimensiuni de la nivel esofagian sau gastric – sangerarea poate fi oprita chirurgical sau cu ajutorul jetului de plasma argon

Indepartarea polipilor de la nivelul tubului digestiv superior.

Polipii reprezinta tesut anormal crescut din mucoasa ce tapeteaza tubul digestiv superior, iar prin degenerarea acestui tesut nou dezvoltat se ajunge la cancer. Indepartarea polipilor reprezinta cea mai sigura metoda de a preveni cancerul .

Exista un mit popular larg raspandit in tara noastra conform orice interventie de indepartarea a unui polip sau chiar o simpla biopsie a unui mic fragment de mucoasa duce la cancer! La acest lucru absurd din punct de vedere medical se poate raspunde cu o simpla analogie – Daca te tai la un deget sau mana (in bucatarie spre exemplu) vei face cancer la degetul/ mana respective??? Evident ca NU!!!

Acest mit isi are probabil originea in urmatorul fapt: Se vorbeste ca un vecin, spre exemplu, a fost la spital si a facut o biopsie. (cel mai frecvent la o clinica de oncologie) Dar cum se intampla de cele mai multe ori, informatia receptionata este incompleta si nu se vorbeste despre adevaratul motiv pentru care s-a facut biopsie – adica boala de bazaa vecinului care poatea fi o tumora. Apoi se constata peste ceva vreme rezultatul….vecinul a murit de cancer. Cancerul a existat inainte si biopsia a fost facuta ca sa se determine ce tip de cancer avea respectivul si nu invers: Biopsia a determinat dezvoltarea cancerului din cauza caruia a murit „vecinul”.

Tratamentul stenozelor esofagiene sau pilorice benigne

Tratamentul stenozelor esofagine produse de boala de reflux gastroesofagian (acid gastric care arde mucoasa esofagiana si apoi produce cicatrici fibroase) sau stenozelor pilorice /bulbare (produse prin vindecarea cicatriciala/fibroasa a ulcerolor) se poate realiza foarte eficent cu ajutorul dilatarilor pneumatice (baloane speciale pozitionate la nivelul stenozei si apoi umflate ca cateva atm – variabil in functie de diametru la care vrem sa dilatam.

Tratamentul paleativ al stenozelor tumorale

Se poate face endoscopic prin montarea unor proteze esofagiene (cancere esofagiene) sau al nivel duodenal (cancer pancreatice , cai biliare cu invazie duodenala) Montarea acestor proteze trebuie realizata sub ghidaj roentgen.

Invinge-ti frica de examinare sau mai ales de rezultatul examinarii si consulta doctorul pentru problema ta de sanatate! De cele mai multe ori nu e ceea ce te gandesti tu , lasa competenta si experinta medicala sa te ajute in problemele tale de santate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *