Liver original Getty

Obiceiuri și alimente care dăunează ficatului

  1. Zaharul- acesta nu dauneaza doar dintilor, ci si ficatului. Ficatul transforma fructoza (indulcitor/un ‘fel’ de zahar) in grasime, iar prea multa grasime duce la steatoza hepatica (ficat gras). Zaharul este considerat la fel de daunator ca si alcoolul in exces. Sucurile carbogazoase in special contin foarte multi indulcitori artificiali si zahar, inamicul numarul unu al ficatului.
  2. Suplimentele alimentare (in special suplimentele cu vitamina A)- suplimentele nu sunt la fel de sigure ca si medicamentele, deoarece nu sunt atat de riguros verificate de catre FDA. Suplimentele alimentare cu vitamina A dauneaza ficatului, deoarece aceasta este liposolubila si se stocheaza in organism, nu se elimina.
  3. Kilogramele in plus- in special grasimea abdominala, care este depusa si pe ficat (ficatul gras in timp poate duce la ciroza hepatica).
  4. Acetaminofen- atentie la doza maxima recomandata pe zi!
  5. Acizii grasi TRANS- acestia sunt acizi grasi partial hidrogenati (care nu sunt naturali), ce au rol in cresterea ponderala. Acizii grasi Trans se gasesc in alimentele procesate (dulciuri, patiserie, mezeluri, fast food, sucuri carbogazoase).
  6. Excesul de alcool- ‘prea mult’ alcool nu inseamna neaparat a fi alcoolic sau a fi beat. Specialistii recomanda maxim doua portii pe zi la barbati (1/2 cana de vin sau 300 ml bere sau 35 g lichior ) si o portie pe zi la femei (jumatate din doza pentru barbati).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *