Centru Medical Diasan este primul centru privat de ecoendoscopie digestiva din Romania. Metoda de diagnostic modern a fost introdusa in oferta de servicii a centrului in urma cu 4 ani. Dr. Adrian Catinean medic primar interne si gastroenterologie a urmat cursuri de specializare in ec-endoscopie in 3 centre prestigioase din SUA (Allegheny General Hospital- Pittsburg, Lennox Hill- New York si Wyckoff Hospital- New York din 2005-2007) si a efectuat peste 300 de examinari pana in prezent.
De ce alegem EUS?
Metoda diagnostica imagistica cu rezolutie inalta (<1 mm) si profil de siguranta ridicat (complicatii<1/1000 examinari).
Indicatiile consacrate ale ecoendoscopiei sunt:
- Diagnosticul si stadializarea tumorala
- Esofag
- Pancreas/ Ampula duodenala/ neuro-endocrine/cai biliare extrahepatice
- Cancer pulmonar cu celule non-small
- Ingrosare pliuri gastrice, cancer gastric
- Rectal
- Conditii benigne
- Pancreatita cronica
- Litiaza cai biliare principale.
Impactul asupra cancerului esofagian
Conform criteriilor de stadializare ale AJCC, stadiul (T1,No) beneficiaza de terapie locala sau chirurgie, stadiile (T1-3,N1) chimio-radioterapie + chirurgie, iar T4/metastatic – paleatie.
Spre exemplificare va prezentam cazul unui pacient in varsta de 57ani la care examenul CT precizeaza o ingrosare a peretelui esofagului distal de aprox. 1cm fara precizarea gradului de invazie locala.
Stadializarea EUS efectuata arata: Nu exista interfata ecografica intre formatiuneatumorala si peretele atrial stang. T4. Imagini de adenopatie satelita cu dimensiuni de 0,5-0,7cm dar cu caractere clare neoplazice- rotunzi, bine delimitati, hipoecogeni, inomogeni. N1. Concluzie: Neoplasm esofagian distal stenozant T4N1Mx
EUS este modalitatea cea mai potrivita pentru o stadializare precisa pre-chirurgicala. Nu exista beneficii de supravietuire in cazul strategiilor agresive chirurgicale daca EUS detecteaza cu cancer esofagian cu extindere locala masiva.(T4) Chak 1998
Impactul asupra cancerului pancreatic
Ecoendoscopia este metoda cea mai precisa de stadializare a cancerului pancreatic, in special in cazul tumorilor de mici dimensiuni, pe studii largi demonstrand sensibilitate >90%. Aduce informatii suplimentare, chiar si atunci cand CT, Angiografia si laparoscopia sugereaza rezectabilitatea si permite intr-o singura xaminarea stadializarea, diagnosticul histologic prin FNA si paliatia ( neuroliza/blocajul plexului celiac –inj.alcool/anestezic ). In evaluarea rezectabilitatii, EUS este cea mai buna metoda pentru detectia invaziei ramurilor din sistemul venos port, fapt care se coreleaza imposibilitatea rezectabilitatii tumorale. Implicarea tumorala a venei porte se coreleaza inalt cu implicarea arteriala care nu poate fi stabilita cu exactitate de care explorarea EUS.
Pacient in varsta de 70 ani cunoscut cu neoplasm pancreatic cefalic a fost trimis de medicul chirurg la Centru Medical Diasan pentru stadializare precisa si investigarea invaziei vasculare prin EUS: Formatiune neoplazica inomogena, hipoecogena de aprox. 4,9/2,5cm care inglobeaza instructura sa portiunea terminala a ductului pancreatic. Nu prezinta interfata acustica fata de venaporta in apropierea confluentului pe o portiune de 1,8cm – putandu-se afirma cu certitudine invazia vasculara. Neoplasm pancreatic cefalic cu invazie vasculara. T4N1Mx. Fond de pancreatita cronica.
Rösch 1992
Impactul asupra cancerului rectal
Tumorile rectale beneficiaza de o excelenta stadializare locala si o apreciere a implicarii ganglionare prin EUS rectal. Ecoendoscopia radial beneficiaza de un transductor de mici dimensiuni, flexibil care cu ajutorul balonului umplut cu apa, dar si a distensie hidrice a rectului ofera o interfata acustica mult superioara transductorilor transrectali rigizi. Stadializarea extinderii locale in cazul neoplasmului rectal este esentiala in alegerea terapiei endoscopice – mucozectomie/disectie submucoasa in cazul T1, radio-chimio terapie neoadjuvanta T2-T4 urmata de chirurgie- modalitate care ofera date de supravietuire mult superioare tehnicilor mai vechi.
Pacient cu neoplasm rectosigmoidan operat in antecedente se prezinta pentru evaluarea unui polip rectal biopsiat anterior cu diagnostic de carcinoma in situ: La examinarea EUS un se vizualizeaza fenomene de invazie parietala rectala, nici macar superficiala.(To) Se abordeaza therapeutic endoscopic polipul si se practica EMR si apoi ablatie cu plasma-argon a bazei de rezectie. Histologic – tija polipului libera si se confirma diagnosticul de carcinoma insitu. Concluzie: Rectul pacientului a fost salvat !!