Diveriticuloza este o stare in care formatiuni asemanatoare cu niste pungi se formeaza in peretele intestinului. Aceste pungi, cunoscute ca diverticuli, sunt de marimea unor boabe mari de mazare. Acestia se formeaza in partile mai slabe ale peretelui intestinal, cel mai adesea in partea inferioara a colonului (intestinul gros).
Care sunt simptomele diverticulozei?
La marea majoritate a persoanelor cu diverticuloza aceasta nu determina nici un simptom (marea majoritate a persoanelor cu diveriticuloza nu prezinta simptome.). Acestea nu vor afla niciodata de boala lor.( ) Unii pacienti pot prezenta sensibilitate abdominala in zona afectata sau spasm muscular in abdomen. Durerea poate fi difuza in partea stanga inferioara a abdomenului sau, mai rar, in partea mijjlocie sau dreapta a abdomenului.
Cu toate ca diverticuloza in sine nu determina simptome, pot apare complicatii, cum ar fi sangerarea sau infectia. Sangerarea este un simptom rar si in mod obisnuit nu este severa. Uneori diverticulul se poate infecta si inflama, determinand aparitia unei boli mai serioase, diverticulita. Daca inflamatia este prezenta, pacientul poate prezenta febra si cresterea leucocitelor, precum si durere abdominala acuta. Diverticulita, de asemenea, determina aparitia abceselor (prezenta de puroi la nivelul diverticulilor infectati), ocluzie intestinala, sau poate duce la ruptura peretelui intestinal si evacuarea continutului intestinal in cavitatea abdominala.
Cum este diagnosticata boala?
Adesea diverticuloza este diagnosticata prin examinare X-ray sau intestinala efectuate pentru motive care nu au legatura cu boala. Medicul poate vedea diverticulul printr-un tub flexibil (colonoscop) care este introdus prin anus. Prin aceasta examinare, diverticulul apare ca un ,,pasaj intunecat,, care iese din conturul normal al peretelui colonului. De asemenea medicul poate face examinarea cu bariu (bariu pasaj?), o examinare radiologica care releva pungile la nivelul peretilor colonului.
Daca apare sangerare rectala, medicul poate face o examinare speciala radiologica (angiografie). Prin aceasta procedura, o substanta coloranta este injectata intr-o artera care merge la colon, astfel ca poate fi localizata zona care sangereaza. Diverticulita poate fi disgnosticata cand pacientul prezinta durere si sensibilitate la nivelul abdomenului inferior care duce la disfunctie intestinala, si febra.
Cat de frecvente sunt aceste boli?
Diverticuloza este foarte frecventa, in special la varstnici. Studiile arata ca aproximativ 10% din persoanele cu varsta peste 40 ani si aproape jumatate din persoanele peste 60 ani prezinta diverticuloza. Dar dintre persoanele diagnosticate cu diverticuloza, numai 20% dezvolta diverticulita, si dintre acestia, numai un procent redus prezinta complicatii foarte serioase sau care sa puna viata in pericol.
Care sunt cauzele care duc la aparitia diverticulului?
Nu se cunosc cu precizie cauzele care duc la aparitia acestor pungi in peretele colonului. Cercetatorii cred ca acestea pot sa fie cauzate de cresterea presiunii in interiorul colonului datorita spasmului muscular. Diverticulii s-ar putea forma cand presiunea crescuta actioneaza asupra unei zone subtiri din peretele intestinului, in special daca persoana are probleme de tranzit intestinal (constipatie) sau foloseste prea des laxative.
Cat de grave sunt aceste boli
Pentru multe persoane, diverticuloza nu este o problema. Diverticulita, insa, este o problema, uneori o problema serioasa. De exemplu, cand una din aceste pungi(diverticul) devine infectat si inflamat, bacteria intra in mucoasa intestinala. Aceasta duce la aparitia unui mic abces. O astfel de infectie poate ramane localizata sau se poate extinde in cateva zile. In cazuri rare, infectia se imprastie prin pertele colonului determinand peritonita (infectia cavitatii abdominale) sau abcese abdominale. Astfel de infectii sunt foarte grave si pot duce la moarte daca nu sunt tratate rapid.
Care sunt tratamentele?
In cazul diverticulozei asimptomatice nu este necesar tratamentul. Unii medici recomanda o dieta bogata in fibre si interzic anumite alimente. Laxativele si clismele nu trebuie folosite frecvent. Pacientii cu diverticulita trebuie spitalizati si tratati prin repaus la pat, antialgice, antibiotice, hidratare parenterala si monitorizare atenta.
Este necesara chirurgia?
Majoritatea pacientilor se vindeca fara interventie chirurgicala. Uneori pacientii necesita chirurgie pentru drenarea unui abces care a rezultat prin ruptura diverticulului si indepartarea portiunii colonice afectate. Chirurgia este rezervata pentru pacientii cu acutizari foarte severe sau repetate. In aceste cazuri, segmentul de colon implicat poate fi indepartat si colonul este reconectat
In unele cazuri, cele doua capete restante ale colonului nu pot fi suturate imediat, astfel ca este nevoie de mai multe interventii chirurgicale. De exemplu, o operatie este necesara pentru drenarea abcesului si indepartarea portiunii de colon afectate si o a doua operatie este necesara pentru suturarea colonului. In acest caz, chirurgul trebuie sa conecteze la un orificiu creat chirurgical la nivelul peretelui abdominal (colonostoma) pana la a doua operatie care reconecteaza colonul.
Perioada dintre operatii poate dura numai cateva saptamani sau s-ar putea sa dureze cateva luni daca pacientul necesita timp pentru rezolvarea infectiei si recuperarea starii generale. In cazuri rare, sunt necesare trei operatii: prima pentru drenarea abcesului, a doua pentru indepartarea partii de colon afectate, si a treia pentru reconectarea colonului.
Este necesara dieta?
In cazul diverticulozei fara simptome nu este necesar tratamentul, dar supravegherea dietei este o idee buna. Dieta recomandata de unii medici este aceeasi care este buna pentru majoritatea persoanelor- consumul de alimente bogate in fibre. O dieta bogata in fibre ajuta la prevenirea constipatiei si promoveaza un tract digestiv sanatos. Alimentele bogate in fibre includ cerealele si painea integrala, fructe si legume. O dieta bogata in fibre se crede ca ajuta la prevenirea formarii diverticulilor.
Atentie, diverticulii in mod normal nu determina deloc probleme, astfel ca diagnosticul diverticulozei nu trebuie sa fie o preocupare serioasa.