vitalii pavlyshynets 803904 unsplash

Ce să mănânc dacă am ciroză?

CE SA MANANC DACA AM CIROZA?

Sfaturi nutritionale pentru ciroza

  1. Cresterea aportului de proteine este foarte important
  • Proteinele se gasesc in:
    • Carne (mai bine pui curcan, dar si vita porc mai rar) , peste alb
    • Lactate (iaurt, sana, kefir, brana de vaci, telemea, cas nesarate)
    • Oua fierte
    • Fasole, mazare, linte, naut
    • Aminoacizi lichizi (5 capacele/zi) supliment
  • Proteinele vegetale recomandate sunt leguminoasele si oleaginoasele:
  • Mazare
  • Fasole boabe
  • Linte
  • Naut
  • Nuci
  • Alune
  • Seminte
  1. Fructe si legume proaspete zilnic (nu exista restrictii, doar sa nu fie conservate)
  2. Hidratare 2 l lichide/zi (apa plata si ceai de plante)
  3. Reducerea aportului de sare

Alimentele deja contin sare, de aceea se recomanda sa nu adaugati sare in mancare!

Alimente de evitat datorita continutului crescut de sare:

  • Muraturile (legumele conservate)
  • Conservele (carne,peste,legume,etc)
  • Mezelurile
  • Alimentele prea sarate/condimentate,sosurile
  • Atentie la constinutul de Na din apa
  1. Reducerea aportului de grasimi

Alimentele grase care trebuie evitate sunt:

  • Alimentele prajite
  • Sosurile grase,maioneza
  • Lactatele nedegresate,branzeturile grase,smantana
  • Carnea grasa (porc)
  • Produsele de patiserie
  • Mezelurile
  • Unt,margarina
  • Slanina,untura
  1. Diete vegetariene

Cresterea aportului de fibre poate reduce riscul de encefalopatie,

Proteinele vegetale sunt mai bogate in arginina (care reduce sinteza de amoniac) si mai sarace in metionina si triptofan (care cresc sinteza de amoniac).

Alimentele cu fibre ce sunt recomandante sunt urmatoarele:

  • Cereale integrale (ovaz,secara,grau,orz)
  • Paine integrala/neagra/cu seminte
  • Legume si fructe proaspete
  • Leguminoase
  • Oleaginoase (seminte)
  1. Cresterea aportului de antioxidanti si vitamine din grupul B

Antioxidantii se gasesc predominant in fructele si legumele proaspete.Se poate consuma cate 1-2 cani de cai verde/alb pentru a creste aportul de antioxidanti.

Vitaminele din grupul B se gasesc in urmatoarele alimente:

  • Cereale integrale,produse cerealiere
  • Leguminoase
  • Oua, lactate
  • Carne,peste,organe
  • Vegetale verzi
  1. Consumul de cafea are efect protectiv.

Se recomanda 1- 2 cani de cafea pe zi, maxim 200 ml pe zi (2 lingurite de cafea naturala).

  1. Cresterea aportului de vitamina D

Expunere zilnica la soare 15 minute.

Alimente care contin vitamin D: Lactate fortifiate cu vitamina D, oua, ulei de peste, peste gras (hering,somon,macrou).

  1. Probiotice pentru echilibrarea florei intestinale.
  2. Eliminarea dulciurilor si a indulcitorilor

Studiile recenta au aratat faptul ca excesul de zahar, si mai ales excesul de indulcitori (ex fructoza), care se gasesc in alimentele procesate, duc la incarcarea grasa a ficatului.Excesul de zahar se depoziteaza sub forma de grasime in ficat.

Alimente interzise: ciocolata, biscuiti, prajituri, gogosi, clatite, sucuri carbogazoase, zaharina, etc.

 

Ce nu am voie sa mananc si ce am voie sa mananc?

Alimente interzise:

  • Zahar alb/brun, dulciuri (ciocolata, napolitane, biscuiti, prajituri, etc)
  • Patisserie, covrigi, chipsuri, pufuleti
  • Fast food (shaorma, pizza, McDonald’s, KFC, etc)
  • Prajeli in ulei: snitel, cartofi prajiti, chiftele
  • Tocanite
  • Branza topita, Almette
  • Mezeluri (salam, crenvusti, sunca, parizer)
  • Sosuri, ketchup, maioneza
  • Sucuri de orice fel din magazin (carbogazoase sau “naturale”)
  • Bere, energizante
  • Ciocolata calda/cappuccino/ 3 in 1
  • Seminte

Alimente permise:

  • Fructe proaspete de orice fel coapte bine (nu dulceata/conserva/fructe uscate)
  • Legume de orice fel (proaspete salate/ in supe crème sau ciorbe/la cuptor/grill) inclusiv sfecla spanac usturoi ceapa (nu calite in ulei)
  • Leguminoase : fasole, mazare, linte, naut
  • Lapte de vaca 1.5%, iaurt de 2-3% (sana, kefir, lapte batut, etc)- fara fructe/arome, ci simple
  • Branza de vaci, cas, telemea
  • Oua fierte 4/saptamana
  • Orez, paste integrale, mamaliga, hrisca
  • Cartofi copti/fierti/ la grill/ piure
  • Paine integrala/neagra
  • Fulgi de ovaz/secara (nu cereale Fitness/cu mussli/arome)
  • Carne de pui, curcan, vita, porc (fiarta/la cuptor/gratar/in ciorbe)
  • Pastrama de pui/curcan sau muschi file
  • Peste la cuptor/grill
  • Ciocolata neagra 80% cacao sau miere (cand vrei ceva dulce)
  • Apa plata
  • Ceaiuri de plante fara zahar/miere/indulcitor (patlagina, lemn dulce, sunatoare, lavanda, musetel)
  • Cafea naturala cu putin lapte si fara zahar

Exemplu de Meniu

 

Mic Dejun:

  • 1 pahar de ceai de plante
  • + 1-2 felii de pâine integrala cu ulei de masline si 200 brânza de vaci +1 rosie+ 1 castravete+ 1 frunza de salata verde
  • sau 50 g musch file/pastrama (1 data/sapt) + o leguma + 1-2 felii de paine integrala/neagra
  • sau 250 ml lapte/iaurt cu 3 linguri de fulgi de ovaz/secara + 3-4 linguri de afine/zmeura
  • sau 2 oua fierte + 1 avocado+ 1 felie de paine ingerala + 100 gr telemea nesarata + 1 rosie

breakfast

Gustare de Dimineaþã:

  • 1-2 portii de fructe proaspete de sezon
  • + 1 cana de ceai de plante

Prânz:

  • Paste integrale sau Orez sau Cartofi 150 g
  • + Carne de pui/vita/curcan(150 g) sau peste (150 g) cu garnitura de legume sau salata de cruditati (200 g)
  • Ciorba de legume/Supa crema de legume (300 ml) fara smantana, rantas + 1 felie de paine integrala/neagra

lunch

Gustare de Searã:

  • 1-2 portii de fructe proaspete de sezon + 150 g iaurt
  • 1 cana de ceai de plante

Cinã:

  • salata 200 g (rosii, castraveti, ridichi, ceapa usturoi) + 100 g piept de pui sau 100 gr branza + 1 lingurita ulei de masline + otet (nu adaugati sare)
  • sau peste gatit la gratar 150 g + 150 g legume la abur (morcovi, telina, broccoli, etc)
  • sau ciorba de legume cu carne 300 ml + 1 felie de paine integrala (fara smantana, rantas)

dinner

Noemi Sofronie nutritionist-dietetician

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *