Despre Carnea Procesata
In categoria “carnii procesate”(sau mezeluri) se include carnea care a fost supusa unor tratamente, cum ar fi maturarea, sararea, afumarea, uscarea sau pastrarea sub forma de conserva (in aceasta categorie nu se include carnea pastrata la congelator):
-carnati
-hot dog
-salam
-parizer
-sunca, pastrama
-carne uscata
-carnea din hamburgeri
-conserva de carne
Consumul frecvent al acestui tip de alimente este asociat cu un stil de viata nesanatos, fiind intalnit mai frecvent printre fumatori si cei cu un consum foarte scazut de fructe si legume proaspete.
Consumul crescut de mezeluri este asociat cu aparitia unor afectiuni cronice, cum ar fi hipertensiune arteriala si alte afectiuni cardiovasculare, boala pulmonara cronica obstructiva, cancer de stomac/intestin/colon.
Aceste produse alimentare sunt “incriminate” de a creste riscul acestor afectiuni datorita substantelor pe care le contin:
1.nitriti, compusi nitrozo si nitrozamine- care s-au dovedit a fi procarcinogene. Ele sunt folosite pentru conservarea si pastrarea culorii rosiatice/roz a carnii, impotriva rancezirii lipidelor si pentru efectul antibacterian.
2.hidrocarburi policiclice aromate- se gasesc in carnea afumata (se formeaza in fumul de la lemnele/carbunii arsi, precum si in carnea arsa); in studiile pe animale s-a dovedit ca au efect procarcinogen.
- amine heterociclice- se formeaza in timpul frigerii/prajirii carnii la temperaturi ridicate (se gasesc mai ales in carnati, sunca prajita si carnea din hamburgeri). Studiile observationale au subliniat faptul ca aceste amine heterociclice cresc riscul pentru cancerul de colon, san si prostata.
4.Clorura de sodiu (sarea)- utilizata pentru conservare, antibacterian, dar si pentru gust/aroma. Excesul de sare este asociat cu hipertensiune arteriala si cancer de stomac (favorizeaza dezvoltarea Helicobacter Pylori).