doctor holding endoscope before gastroscopy 170532 1550

Ecoendoscopia cu puncție fină aspirativă (FNA)

Punctia fina aspirativa (FNA) este cea mai importanta “unealta” diagnostica aditionala pe care o are la dispozitie ecoendoscopia. Cu ajutorul ei se pot obtine fragmete de tesut, care confirma prezenta (sau absenta) cancerului  intr-un anumit organ, invazia in sistemul ganglionar, precum si metastazele la distanta in alte organe. Acest proces diagnostic ajuta la stadializarea unei leziuni canceroase.( sansele de supravietuire ale unui pacient cu cancer sunt strans legate de stadiul leziunii canceroase- invazie locala,ganglionara si metastaze la distanta-sistemul TNM).

pic1

Uneori, chiar si in cazul unor cazuri “clare”, aceasta tehnica poate aduce informatii foarte pretioase care schimba cursul tratamentului unui pacient. Astfel demonstrarea invaziei tumorale intr-un ganglion mediastinal la un pacient cu cancer bronhopulmonar cu celule non-small previne o interventie chirurgicala (care nu mai poate fi radicala) in cazul unui astfel de pacient. Pacientul va beneficia in continuare  doar de tratament oncologic paleativ.

In cancer pancreatic, ecoendoscopia radiala- diagnostica este una dintre cele mai precise metode de  stadializare(alaturi de tomografia computerizata), prin care se stabileste daca leziunea neoplazica este operabila sau nu. Daca  leziunea este operabila, punctia fina aspirativa (FNA) ghidata ecoendoscopic liniar este riscanta, aceasta manevra avand un risc de 5-10% de insamantare tumorala, ceea ce ar compromite singuranta oncologica in cazul unei rezectii chirugicale ulterioare. Daca in schimb tumora este mult prea mare, invadeaza structurile vasculare adiacente (artere) si ganglionii (de vecinatate si la distanta), sigura cale de urmat este cea a tratamentului oncologic prin chimioterapie. In acest caz, ecoendoscopia liniara cu FNA are un rol esential pentru caracterizarea histologica(tipul celulor) a formatiunii tumorale si aplicarea unei scheme de chimioterapie potrivit tipului de tumora (adenocarcinom, neuroendocrina,limfom etc).

pic2

Reevaluarea pacientilor cu cancere esofagine, pancreatice si rectale dupa radioterapie si chimioterapie cu ajutorul ecoendoscopiei cu punctie FNA are rolul de a quantifica raspunsul tumoral (reducere/stagnare/crestere). Certificarea reducerii in dimensiuni a tumorii (raspuns partial) sau diminuarea stadiului tumoral – reducerea dimensiunilor tumorilor primare, disparitia interesarii ganglionare sau disparitia metastazelor de organ poate duce la decizia de continuare a tratamentului oncologic cu o alta schema de tratament sau la interventia chirurgicala cu intentie de radicalitate.

Tumorile submucoase nu pot fi caracterizate endoscopic, deoarece biopsia endoscopica nu poate preleva in mod normal testut din submucoasa. Desi exista caracteristici specifice ecografice pentru fiecare tip de tumora submucoasa, FNA aduce un aport diagnostic esential avand o acuratete conform datelor din literatura de 80%.

Dr.Adrian Catinean – Director CM DIASAN

Ecoendoscopia este din pacate foate putin raspandita in Romania.La acest fapt contribuie numarul extrem de mic de specialisti antrenati sa efectue aceasta examinare (<10 pe plan national), costul ridicat al aparaturii, cat si numarul redus de pacienti la care se recomanda aceasta examinare de catre medicilor lor curanti. Sa fiu cat mai concret si va dau urmatoarele exemple: desi este unanim aceptat in comunitatile stiintifice internationale ca Ecoendoscopia cu sau fara FNA este cea mai buna metoda stadializare a tumorilor esofagine, gastrice, pancreatice,rectale, submucoase inainte de a stabili calea de urmat (tratament oncologic inainte de chirurgie, chirurgie sau doar tratament oncologic paleativ) un numar infim de pacienti cu astfel de tumori sunt trimis spre laboratorul nostru. Majoritatea colegilor chirurgi,internisti, gastroenterologi si oncologi se bazeaza in continuare de Tomografie computerizata –CT sau pe Rezonanta Magnetica-RM ceea ce dovedeste ca nu cunosc indicatiile Ecoendoscopiei si performatele ei net superioare. In multe centre neuniversitare chirugii prefera sa opereze direct si se „trezesc” apoi in fata unor tumori invadante care nu pot fi indepartate complet si astfel actul operator devine unul inutil si chiar periculos prin scurtarea sperantei de viata a acestor pacienti (incidente intraoperatorii, infectii, patologii cardiace concomitente).Un alt exemplu este folosirea aproape exclusiva a examinarii CT in suspiciune de pancreatita cronica, cand este bine cunoscut ca ecoendoscopia este examinarea ce cea mai mare sensibilitate in diagnosticul precoce al acestei afectiuni, fiind definite 9 criterii de diagnostic ecografic pozitiv.

La pacientii cu dureri in hipocondrul drept, colecistectomizati anterior si la care exista suspiciunea de litiaza la nivelul cai biliare principale (CBP) cea mai buna examinare pentru confirmare/infirmare este ecoendoscopia.

pic3

Ce mesaj imporant aveti sa transmiteti cititorilor site-ului DIASAN?

Daca aveti cancer rectal veniti la noi pentru o stadializare precisa a tumorii. Stadiul To poate fi tratat prin tehnica endoscopica de rezectie mucoasa – EMR (cititi materialul nostru despre EMR rectal). Stadiile T1 si T2, fara implicare ganglionara No pot fi abordate direct chirurgical, iar stadile T3, T4, precum si cele cele cu invazie ganglionara N1 sau N2 vor beneficia neaparat de radio-chimioterapie pre-chirurgicala. Tratamentul chirurgical direct al acestor stadii avansate duce la o metastazare rapida a celulelor tumorale ceea ce inseamna o speranta de viata redusa. Nu va irositi viata! Puteti invinge cancerul rectal!!!

Daca aveti cancer esofagian sau gastric o buna stadiliazare ecoendoscopica va poate salva de la interventie chirurgicala inutila, care nu poate indeparta in totalitate tumora, dar poate scurta viata pacientului alaturi de cei dragi. Exista sansa de reducere a stadiului tumoral (TNM)  dupa tratamentul oncologic initial – acest fapt se stabileste tot prin ecoendoscopie cu FNA – iar apoi se poate interveni chirurgical cu speranta de radicalitate a rezectie.

Am investit mult timp si resurse materiale in dezvoltarea si invatarea acestei tehnici endoscopice si sunt convins ca voi putea sa ajut multi pacienti in lupta lor pentru viata si sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *