woman throwing up toilet 79405 8571

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o boala digestiva care afecteaza sfincterul esofagian inferior (LES)-muschiul care conecteaza esofagul cu stomacul. Multe persoane, inclusiv femeile insarcinate, prezinta arsura toracica sau indigestie acida determinata de GERD. Medicii considera ca la unii pacienti GERD este deteminata de hernia hiatala. In majoritatea cazurilor, arsura toracica poate fi ameliorata prin modificarea dietei si a stilului de viata; Oricum, unii pacientii necesita tratament medicamentos sau chirurgical. Vom prezenta in continuare cauzele, simptomele, tratamentul si complicatiile pe termen lung ale GERD.

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Termenul gastroesofagian face referire la stomac si esofag. Reflux insemna inversarea fluxului sau intoarcere. Asadar, reflux gastroesofagian inseamna intoarcerea continutului gastric in esofag.
In cazul unei digestii normale, sfincterul esofagian inferior se deschide pentru a permite alimentelor sa treaca din esofag in stomac si apoi se inchide pentru a preveni refluxul alimentelor si a sucurilor gastrice acide inapoi in esofag. Refluxul gastroesofagian apare atunci cand LES este slabit sau se relaxeaza inadecvat permitand continutului gastric sa reflueze in esofag.
Severitatea GERD depinde de disfunctia LES precum si de tipul si cantitatea de fluid refluata din stomac si de efectul neutralizant al salivei.

Care este rolul herniei hiatale in GERD?

Unele teorii sustin ca hernia hiatala poate slabi LES si determina reflux. Hernia hiatala apare cand partea superioara a stomacului trece in torace printr-un mic orificiu situat in diafragm (hiatusul diafragmatic). Studii recente au aratat ca orificiul diafragmatic actioneaza ca un sfincter aditional in jurul partii inferioare a esofagului. De asemenea unele studii au aratat ca hernia hiatala determina acumularea de acid si a altor substante deasupra acestui orificiu. Aceste substante pot trece cu usurinta inapoi in esofag.
Tusea, varsatura, incordarea sau efortul fizic brusc pot determina cresterea presiunii in abdomen si aparitia herniei hiatale. Obezitatea si sarcina de asemenea pot duce la aparitia herniei hiatale. Multe persoane sanatoase in varsta de 50 ani si peste prezinta o mica hernie hiatala. Desi este considerata o boala a varstei mijlocii, hernia hiatala afecteaza persoanle de orice varsta. Hernia hiatala in conditii normale nu necesita tratament. Totusi, hernia hiatala poate necesita tratament daca este strangulata (rasucita astfel incat este intrerupta circulatia sangelui la acest nivel, i.e., hernia paraesofagiana) sau apar complicatii precum GERD severa sau esofagita (inflamatia esofagului). Tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala care sa reduca marimea herniei sau sa previna strangularea.

Care sunt ceilalti factori care contribuie la aparitia GERD?

Stilul de viata si tipul de dieta pot contribui la aparitia GERD. Anumite alimente si bauturi, incluzand ciocolata, menta, alimente prajite sau grase, cafeaua sau bauturi alcoolice pot slabi LES determinand reflux si arsura toracica. Studiile au aratat ca fumarea de tigarete relaxeaza LES. Obezitatea si sarcina pot de asemenea determina GERD.

Cum poate fi descrisa arsura retrosternala?

Arsura retrosternala, de asemenea numita si indigestie acida, este cel mai frecvent simptom al GERD si este descrisa frecvent ca o durere toracica cu caracter de arsura care incepe in spatele sternului si urca spre gat si faringe. Multe persoane afirma ca simt ca alimentele se intorc inapoi in cavitatea bucala lasand un gust acid sau bitter. Arsura, presiunea sau durerea retrosternala poate dura pana la 2 ore si se accentueaza adesea dupa masa. De asemenea, arsura retrosternala poate apare in clinostatism sau prin aplecare. Multe persoane obtin o ameliorare prin ridicare in picioare sau prin administrarea unui antiacid care elimina acidul din esofag. Durerea retrosternala poate fi confundata cu durerea asociata cu bolile cardiace sau infarctul miocardic, dar exista diferente. Efortul fizic poate agrava durerea determinata de bolile de inima iar repausul o amelioreaza. Arsura retrosternala este mult mai putin asociata cu activitatea fizica.

Cat de frecventa este arsura retrosternala?

Mai mult de 60 mil dintre adultii americani sufera de GERD si arsura retrosternala cel putin o data pe luna si aproximativ 25 mil dintre adulti prezinta zilnic arsura retrosternala. 25% dintre femeile insarcinate prezinta zilnic arsura retrosternala, si mai mult de 50% prezinta ocazional aceasta simptomatologie. Studii recente au aratat ca GERD este mult mai frecventa la copii fata de ce se stia anterior si poate produce voma recurenta, tuse si alte probleme respiratorii.

Care este tratamentul GERD?

In cele mai multe cazuri medicii recomanda schimbarea stilului de viata si a dietei. Scopurile tratamentului sunt reducerea refluxului si a leziunilor mucoasei esofagiene determinate de materialul refluat. Este recomandata evitarea alimentelor si bauturilor care slabesc LES. In aceasta categorie sunt incluse alimente ca ciocolata, menta, alimentele grase, cafeaua si bauturile alcoolice. Trebuie evitate de asemenea alimentele si bauturile care pot irita mucoasa esofgului cum sunt citricele si sucurile, alimentele care contin rosii si piperul. Reducerea cantitatii de alimente consumate la o masa poate fi de asemenea de ajutor in controlul simptomelor. Consumarea ultimei mese cu 2-3 ore inainte de culcare poate reduce refluxul prin scaderea acidului gastric si evacuarea partiala a stomacului. In plus, supraponderea adesea inrautateste simptomele. Multe persoane supraponderale au avut o ameliorare a simptomelor prin scadere in greutate. Fumatul slabeste LES. Din acest motiv, orpirea fumatului este importanta pentru reducerea simptomelor GERD. Ridicarea capului patului cu aproximativ 15 cm sau folosind o perna speciala, mai groasa amelioreaza arsura retrosternala prin reducerea refluxului gastric in esofag datorita gravitatiei. Antiacidele folosite regulat pot neutraliza acidul din esofag si stomac si opresc arsura retrosternala. Multe persoane observa ca antiacididele determina temporar sau partial o ameliorare. Un antiacid combinat cu un agent spumos cum este acidul alginic poate ajuta in unele cazuri. Aceste produse combinate previne refluxul acid in esofag….Oricum, folosirea pe termen lung a antiacidelor poate determina efecte secundare, incluzand diareea, alterarea metabolismului calciului (o modificare in modul in care organismul absoarbe si foloseste calciul) si cresterea magneziului in organism. O crestere a cantitatii de magneziu poate determina efecte grave la pacientii cu boli renale. Daca antiacidele sunt necesare pentru mai mult de 3 saptamani, este necesara consultarea unui medic.

Sfaturi pentru controlul arsurii retrosternale

1. evitarea alimentelor si bauturilor care afecteaza presiunea LES sau care irita mucoasa esofagiana, incluzand alimentele prajite sau grase, menta, ciocolata, alcoolul, cafeaua, citricele si sucul de citrice, si produsele care contin tomate.
2. scaderea in greutate daca persoana este supraponderala
3. oprirea fumatului
4. ridicarea capului patului cu aproximativ 15 cm
5. evitarea clinostatismului timp de 2-3 ore dupa masa
6. folosirea unui antiacid.

Pentru refluxul cronic si arsura retrosternala, medicul poate recomanda medicamente care reduc aciditatea gastrica. Aceste medicamente blocantele de H2, care inhiba secretia acida gastrica. La ora actuala, 4 blocante H2 sunt disponibile: cimetidina, famotidina, nizatidina si ranitidina. Alt tip de medicamente, inhibitorii pompei de protoni (sau pompa de acid?), omeprazolul inhiba o enzima (o preoteina care se gaseste in celule care produc acid la nivelul stomacului) necesara pentru secretia acida. Lansoprazolul, alt inhibitor de pompa de protoni, are ca efect reducerea secretiei acide si ameliorarea simptomatologiei.
Alta modalitate terapeutica care creste presiunea LES si determina evacuarea rapida a continutului gastric este administrarea de medicamente care actioneaza asupra motilitatii tractului digestiv superior. Aceste medicamente includ cisaprid, betanechol si metoclopramid.

Daca simptomele persista?

Persoanele cu reflux esofagian cronic, sever sau persoanele a caror simptome nu sunt ameliorate cu tratamentul descris mai sus pot necesita o evaluare diagnostica mult mai completa. Medicii pot utiliza o varietate de teste si proceduri pentru examinaea pacientilor cu arsura retrosternala cronica.
O serie de teste care evalueaza tractul digestiv superior pot fi facute intr-o prima faza. Acest test este o radiografie speciala care evalueaza esofagul, stomacul si duodenul (portiunea superioara a intestinului subtire). Desi imaginile facute limiteaza informatiile despre un posibil reflux, acesta este utilizat pentru a exclude alte diagnostice, cum ar fi ulcerul peptic.
Endoscopia este o procedura importanta in cazul pacientilor cu GERD. Prin plasarea unui mic tub luminos cu o mica camera video la capat (endoscop) in esofag, medicul poate vedea inflamatia sau iritarea mucoasei esofagiene (esofagita). Daca datele obtinute prin endoscopie sunt anormale sau neclare, biopsia (recoltarea unei mici mostre de tesut) mucoasei esofagiene poate fi de ajutor.
Testul Bernstein (picurarea de acid mild printr-un tub plasat in esofagul mediu) este adesea efectuata pentru o evaluare completa. Acest test incearca sa demonstreze ca simptomele se datoreaza prezentei de acid in esofag. Studiile de manometrie esofagiana- masurarea presiunii in esofag- ocazional pot identifica o presiune foarte scazuta la nivelul LES sau tulburari ale contractiei musculare esofagiene.
In cazurile in care diagnosticul este dificil de stabilit, medicul poate masura nivelul de acid in interiorul esofagului printr-un test pH. Masurarea pH monitorireaza nivelul de aciditate la nivelul esofagului si simptomele din timpul meselor, activitatii si somnului. Noua tehnica de monitorizare pe termen lung a pH-ului a imbunatatit stabilirea diagnosticului in acest domeniu.

Necesita GERD interventie chirurgicala?

O mica proportie din pacientii cu GERD necesita interventie chirurgicala din cauza refluxului sever si raspunsului slab la tratamentul medical. Fundoplicatura este o procedura chirurgicala care creste presiunea in esofagul inferior. Oricum, interventia chirugicala nu trebuie luata in consideare pana cand nu au fost incercate alte metode de tratament.

Care sunt complicatiile pe termen lung ale GERD?

Uneori GERD poate determina complicatii serioase. Esofagita poate apare ca rezultat a prezentei unei cantitati prea mari de acid gastric in esofag. Esofagita poate determina sangerare esofagiana si ulcere. In plus, o ingustare sau o strictura a esofagului poate apare datorita cicatricilor cronice care survin in urma videcarii ulcerelor. Unii pacientii dezvolta o boala numita esofag Barrett, care este o leziune serioasa la nivelul mucoasei esofagiene. Se considera ca aceasta este o stare care precede cancerul esofagian.

Concluzie

Desi GERD poate determina o limitare a activitatilor zilnice si o anumita scadere a randamentului, pune rar viata pacientului in pericol. Prin intelegerea cauzelor si un tratament corespunzator majoritatea pacientilor simt o amelioare a bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.