Boala Crohn determina inflamatie la nivelul intestinului subtire. Boala Crohn apare de obicei in partea inferioara a intestinului subtire, numita ileus, dar poate afecta orice parte a tractului digestiv, de la gura la anus. Inflamatia se extinde in profunzimea mucoasei organului afectat. Inflamatia poate determina durere si poate duce la cresterea motilitatii intestinale, cauzand diaree.
Boala Crohn este o boala inflamatorie intestinala (IBD), denumire comuna pentru bolile care determina inflamatie la nivelul intestinului. Boala Crohn poate ridica probleme de diagnostic deoarece simptomele care apar sunt asemanatoare cu simptomele altor boli intestinale cum ar fi sindromul de intestin iritabil si alt tip de IBD denumit colita ulcerativa. Colita ulcerativa determina inflamatia si ulceratia in the top layer a mucoasei intestinului gros.
Boala Crohn afecteaza ambele sexe in procente egale si se pare ca apare mai frecvent in anumite familii. Aproximativ 20% din pacientii cu boala Crohn au in familie rude cu unele forme de IBD, cel mai frecvent un frate sau o sora si uneori un parinte sau un copil.
Boala Crohn poate fi numita de asemenea ileita sau enterita.
Care sunt cauzele bolii Crohn?
Exista numeroase teorii referitoare la cauzele care determina aparitia bolii, dar nici una nu a fost dovedita. Cea mai probabila teorie este ca sistemul imunitar al organismului reactioneaza la prezenta unui virus sau bacterie prin aparitia unei inflamatii anormale la nivelul intestinului.
Persoanele cu boala Crohn prezinta anormalii ale sistemului imun, dar medicii nu pot preciza daca acestea sunt cauza sau rezultatul bolii Crohn. Boala Crohn nu este cauzata de stres emotional.
Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn sunt durerea abdominala, adesea in partea dreapta inferioara, si diareea. Sangerarea rectala, scaderea in greutate, si febra pot sa apara. Sangerarea poate fi severa si persistenta ducand la anemie. La copiii, boala Crohn determina ……..
Cum este diagnosticata boala Crohn?
Pentru diagnosticul bolii Crohn pot fi necesare un examen fizic amanuntit si cateva teste.
Testele de sange pot fi facute pentru a evidentia anemia, care indica sangerare intestinala. Testele de sange pot de asemenea releva o crestere a leucocitelor, care este semn de inflamatie undeva in corp. Prin testarea unei probe de scaun, medicul poate preciza daca exista sangerare sau inflamatie in intestin.
Medicul poate face o serie de teste ale partii superioare a tractului gastrointestinal (GI) pentru a vedea intestinul subtire. Pentru acest test, pacientul bea bariu, o solutie chalky, care acopera mucoasa intestinului subtire, inainte de a se efectua o radiografie. Bariul apare alb pe radiografie, evidentiind inflamatia sau alte anormalitati ale intestinului.
De asemenea, medicul poate face o colonoscopie. Pentru aceasta procedura, medicul introduce un endoscop – un tub lung, flexibil, care prezinta la nivelulul capatului un beculet si este legat la un computer si un monitor TV – in anus pentru a vedea interiorul intestinului gros. Medicul poate observa astfel orice inflamatie sau sangerare. In timpul examinarii, medicul poate face biopsie, care consta in recoltarea unui fragment din mucoasa intestinului pentru a fi studiata la microscop.
Daca acest test releva prezenta bolii Crohn, sunt necesare mai multe radiografii ale tractului digestiv superior si inferior pentru a vedea cat din tractul digestiv este afectat de boala.
Care sunt complicatiile bolii Crohn?
Cea mai frecventa complicatie este ocluzia intestinala. Ocluzia apare pentru ca boala duce la ingrosarea peretilor intestinali prin tesut inflamator si cicatriceal, ingustand lumenul intestinului. Boala Crohn poate de asemenea cauza inflamatii sau ulcere, perforarea zonei afectate in tesuturile invecinate cum sunt vezica urinara, vagin sau piele. Zonele din jurul anusului si rectului sunt adesea implicate. Tunelele, numite fistule,sunt o complicatie frecventa si adesea se infecteaza. Unele fistule pot fi tratate medicamentos, dar in unele cazuri este necesara interventia chirurgicala.
Complicatiile nutritionale sunt obisnuite in boala Crohn. Deficitul de proteine, calorii si vitamine este bine dovedit in boala Crohn. Aceste deficiente pot sa fie cauzate de un aport alimentar insuficient, pierdere intestinala de proteine sau o slaba absorbtie (malabsorbtie).
Alte complicatii asociate cu boala Crohn: artritele, problemele dermatologice, inflamatii ale ochilor sau cavitatii bucale, litiaza renala, litiaza veziculara sau alte boli hepatice sau ale sistemului biliar. Unele dintre acestea se rezolva in timpul tratamentului bolii digestive, dar unele trebuie tratate separat.
Ce este tratamentul bolii Crohn?
Tratamentul bolii Crohn depinde de localizarea si severitatea bolii, complicatii si raspunsul la tratamentele anterioare. Scopurile tratamentului sunt controlul inflamatiei, corectarea deficientelor nutritionale si ameliorarea durerii abdominale, diareei si sangerarii rectale. Tratamentul poate include medicamente, suplimente nutritionale, interventie chirurgicala sau combinarea acestor optiuni. Deocamdata, tratamnetul poate ajuta la controlul bolii, dar nu vindeca boala.
Unele persoane prezinta perioade lungi de remisiune, uneori ani, perioade in care simptomele remit complet. Totusi, in mod normal boala reapare la periade diferite de timp pe parcursul vietii. Acest aspect ciclic al bolii impiedica evaluarea obiectiva a tratamentului. Predictia unei remisiuni sau a reaparitiei simptomelor nu este posibila.
Unii pacienti cu boala Crohn pot necesita ingrijire medicala pentru perioade lungi de timp, cu vizite medicale periodice care sa monitorizeze starea clinica a pacientului si aspectul mucoasei tractului digestiv afectat.
Terapia medicamentoasa
Majoritatea pacientilor sunt initial tratati cu medicamente care contin mesalamina, 0 substanta care ajuta la controlul inflamatiei. Dintre aceste medicamente sulfasalazina este cea mai utilizata. In cazul in care boala nu este controlata cu sulfasalazina sau daca pacientii nu tolereaza medicamentul sunt folosite alte preparate care contin mesalamina, generic cunoscute ca agenti 5-ASA, cum ar fi Asacol, Dipentum sau Pentasa. Efectele adverse ale mesalaminei sunt greata, voma, arsura retrosternala, diareea si cefaleea.
Unii pacienti sunt tratati cu corticosteroizi pentru controlul inflamatiei. Aceste medicamente sunt cele mai eficiente in cazul bolii Crohn active, dar determina efecte adverse grave, incluzand susceptibilitatea la infectii.
Alte medicamente folosite in tratamentul bolii Crohn sunt medicamentele imunosupresoare. Cea mai des folosita este 6-mercaptopurina sau medicamentele inrudite, azatioprina. Agentii imunosupresori actioneaza prin blocarea reactiei imune care contribuie la inflamatie. Aceste medicamente determina efecte adverse ca greata, voma si diaree si pot scadea rezistenta organismului la infectii. Cand pacientii sunt tratati cu o combinatie de medicamente corticosteroide si imunosupresoare, doza de corticosteroizi poate fi eventual scazuta. Unele studii sugereaza ca medicamentele imunosupresoare pot creste eficienta corticosteroizilor.
Antibioticele sunt folosite pentru a impiedica prliferarea bacteriana in intestinul subtire cauzata de stricturi, fistule sau interventii chirurgicale anterioare. Pentru aceste cazuri medicul poate recomanda unul sau mai multe din urmatoarele medicamente: ampicilina, sulfonamide, cefalosporine, tetraciclina sau metronidazol.
Diareea sau crampele abdominale sunt adesea ameliorate prin reducerea inflamatiei, dar poate fi necesar si un tratament suplimentar. Se pot folosi unii agenti antidiareici, incluzand difenoxilatul, loperamid si codeina. Pacientilor deshidratati din cauza diareei li se vor administra lichide si electroliti.
Suplimentare nutritionala
Medicul poate recomanda suplimente nutritionale, in special in cazul copiilor a caror crestere a fost intarziata. In acest scop sunt uneori untilizate lichide cu continut caloric ridicat. Un numar redus de pacienti pot necesita uneori nutritie parenterala. Aceasta este necesara in cazul pacientilor care necesita temporar abolirea nutritiei orale, a celor care necesita repaus intestinal sau in cazul pacientilor cu malabsorbtie.
Tratament chirurgical
Interventia chirurgicala prin care este indepartata portiunea de intestin afectata poate ajuta in cazul bolii Crohn dar nu poate vindeca boala. Inflamatia tinde sa reapara in aria invecinata portiunii care a fost indepartata. Multi pacientii cu boala Crohn necesita interventie chirurgicala, fie pentru ameliorarea simptomelor care nu raspund la terapia medicamentoasa fie pentru taratmentul complicatiilor cum sunt ocluzia, perforatia, abcesul sau sangerarea intestinala. Unii pacienti cu boala Crohn localizata la nivelul colonului necesita indepartarea colonului in intregime printr-o operatie numita colectomie. Un mic orificiu este facut in peretele abdominal anterior si capatul ileusului este adus la suprafata pielii. Acest orificiu, numit stoma, este locul prin care sunt scoase la exterior materiile fecale. Stoma are marimea uni quarter si este in mod obisnuit localizata in partea dreapta inferioara a abdomenuli, langa centura (linia abdomenului corspunzatoare curelei). O punga este pusa peste orificiu pentru a colecta resurile alimentare (fecale), si pacientul goleste punga cand este nevoie. Majoritatea pacientilor colectomizati duc o viata normala, o viata activa.
Uneori numai partea de intestin afectata este indepartata. In acest tip de operatie, se face o incizie deasupra si dedesuptul zonei afectate iar apoi cele doua capete sunt reconectate.
Deoarece boala Crohn recidiveaza adesea dupa interventia chirurgicala, este necesar ca inainte de recomandarea tratamentului chirurgical sa fie bine analizate beneficiile si riscurile acestui tip de tratament in comparatie cu alte tratamente. Interventia chirurgicala nu este recomandata in toate cazurile. Pacientii care necesita un astfel de tratament trebuie sa se informeze cat mai temeinic de la medici, asistente care lucreaza cu pacienti care au suferit interventii chirurgicale la nivelul colonului (terapisti enterostomali) si de la alti pacienti. Organizatiile de sprijin pentru pacienti pot organiza terapii de grup pentru sustinerea psihologica a acestora.
Persoanele cu boala Crohn pot avea perioade de mari timp in care se simt bine si nu prezinta nici un simptom atunci cand boala nu este activa. Desi necesita tratament medicamentos pentru perioade lungi de timp si ocazional, spitalizare, majoritatea pacientilor cu boala Crohn pot avea o ocupatie, sa-si intemeieze o familie sisa aiba o activitae normala atat acasa cat si in societate.
Cercetari
Cercetatorii continua sa caute alte tratamente eficiente. Exemple de tratamente experimentale includ:
- Anti-TNF. Cercetarile au aratat ca celule afectate de boala Crohn contin o citokina, o proteina produsa de sistemul imun, numita factor de necroza tumorala (TNF). TNF poate fi responsabil de inflamatia prezenta in boala Crohn. Substantele anti-TNF care gasesc TNF-ul in fluxul sangvin, se leaga de acesta, si il indeparteaza inainte sa ajunga la nivelul intestinului si sa determine inflamatie. Experimental, anti-TNF pare sa fie de ajutor in inchidera fistulelor.
- Interleukina 10. Interleukina 10 (IL-10) este o citokina care determina supresia inflamatiei. La momentul actual este studiata eficienta manmade IL-10 in tratamentul bolii Crohn.
- Antibioticele. Antibioticele sunt in acest moment utilizate pentru taratamentul infectiei bacteriene care adesea insotesteboala Crohn, dar unele cercetari sugereaza ca acestea ar putea fi folosite ca terapie de prima intentie in boala Crohn activa.
- Budesonida. Cercetari recente au identificat un nou corticosteroid numit budesonid care pare a avea aceasi eficienta ca si alti cortosteroizi dar are ca si efect advers febra.
- Metrotrexatul si ciclosporina. Aceste medicamente imunosupresoare pot sa fie folosite in tratamentul bolii Crohn. Un potential beneficiu al metrotrexatului si ciclosporinei este ca acestea par actioneaza mai rapid decat medicamnetele imunosupresoare traditionale.
- Zincul. Radicalii lliberi- molecule produse in timpul metabolismului grasimilor, stresului si infectiei, printre alte lucruri- pot contribui la accentuarea inflamatiei in boala Crohn. Radicalii liberi uneori determina leziuni celulare cand interactioneaza cu late molecule din organism. Zincul indeparteaza radicalii liberi din fluxul sangvin. Studiile sunt under way sa determina daca suplimentarea zu zinc poate reduce inflamatia.
Poate fi boala Crohn controlata prin dieta?
Nu s-a demonstrat eficienta nici unui tip de dieta in prevenirea sau tratamentul acestei boli. Unele persoane au observat ca simptomele se agraveaza dupa anumite alimente cum sunt laptele, alcoolul, condimente iuti sau fibre. Pacientii sunt sfatuiti sa urmeze o dieta alimentara si sa evite orice aliment care pare sa le inrautateasca simptomele. Dar nu exista reguli stricte.
Pacientii trebuie sa foloseasca suplimentele vitaminice numai la recomandarea medicului.
Este sigura sarcina in cazul pacientelor cu boala Crohn?
Cercetarile au aratat ca evolutia sarcinii si a nasterii nu este influentata in cazul femeilor cu boala Crohn. Chiar si asa, femeile cu boala Crohn trebuie sa discute aceasta problema cu medicul inainte de sarcina. Majoritatea copiilor nascuti de mame cu boala Crohn nu sunt afectati. Copiii care fac boala sunt uneori mult mai sever afectati decat adultii, cu incetinirea cresterii si intarzierea dezvoltarii sexuale in unele cazuri.