proctologist holding anoscope against proctological chair 179755 7399

Anuscopia

Ce este anuscopia?

Alaturi de tuseul anal, videoanuscopia este principal metoda de diagnostic al afectiunilor ultimei portiuni a tubului digestiv – canalul anal.

Hemorozii interni si externi, fisura anala si fistula perinala sunt cele mai frecvente afectiuni ale canalului anal si pot beneficia de un diagnostic precis cu ajutorul acestei metode.

Este dureroasa anuscopia?

In conditii normale de examinare (fara inflamatii acute la nivelul anusului) anuscopia nu este dureroasa, ci doar neplacuta, producand acceasi senzatie pacientului la fel ca si tuseul anal. Daca sunt prezente procese inflamatorii acute sau tromboze hemoroidale, introducerea rectoscopului rigid poate produce o oarecare durere. Acest lucru poate fi combatut cu ajutorul spray-ului cu Lidocaina – un anestezic care actioneaza la nivelul mucoasei- care produce o senzatie de caldura si calmarea durerii.

[tubepress video=”3pDK4LXnWHs”]

Ligatura hemoroidala – cum se desfasoara aceasta interventie medicala?

Denumita corect ligatură hemoroidală prin bandare elastică este cea mai utilizată metodă de tratament non-chirurgical al pachetelor hemoroidale. Ea constă in montarea cu ajutorul unui dispozitiv special si prin directă vizualizare directă videoendoscopică a unor inele elastice pe baza pachetelor hemoroidale. Inelele elastice sunt foarte destinse inaintea montajului si apoi lansate se strâng circular pe baza pachetului hemoroidal, producand intreruperea circulatiei sangvine si in consecinta necroza tesutului hemoroidal.

[tubepress video=”uzbCh1v6H-g”]

In interiorul canalului anal exista doua tipuri de tesuturi – piele până la nivelul liniei dintate si mucoasa anala deasupra acestei linii. Fiecare dintre cele două tipuri de tesuturi au modalitatii diferite de intervatie : la nivelul pielii simtim orice impunsatura, ciupitura la fel ca si pe suprafata corpului adică extrem de precis; la nivelul mucoasei rectale inervatia este diferită astfel că ligatura pachetelor hemoroidale interne – acoperite de o astfel de mucoasa – produc un discomfort vag ca si localizare, majoritatea pacientilor raportand o senzatie de presiune la nivelul fundului. In concluzie, ligatura elastica se poate aplica, in conditiile unui minim discomfort, doar pachetelor hemorodale interne.

anuscopie-00

Cand este bine sa tratam hemoroizii prin ligaturi elastice?

Diferiti autori de studii internationale recomanda ligaturile elastice ca si modalitate de tratament hemoroizilor de la gradul I pana la gradul III inclusiv. Pe baza experientei personale in Centru Medical Diasan (peste 350 pacienti) – Dr. Adrian Catinean PhD recomanda tratament medicamentos conservativ pentru hemoroizii de gradul I si ligaturi elastice pentru gradul II si respectiv III. Exista mentiunea ca pentru gradul III se poate recomanda si tratamentul chirurgical daca acestia sunt voluminosi si foarte reactionati.

Cum stiu ce grad au hemoroizii mei?

In mod corect aceasta stadializare are loc cu ajutorul video-anuscopiei, dar exista si posibilitatea grosiera ca fiecare pacient sa isi aprecieze gradul hemoroizilor dupa urmatoarele semne ( Adresati-va in general medicului, pot sa co-existe si alte suferinte mai grave – fistule, fisuri sau chiar cancer anal !!!)

  • Gradul I– hemoroizii sunt in interiorul canalului anal, puteti simti doar usturime, mancarime , durere la defecatie, sange pe hartia de toaleta sau suprafata scaunului.
  • Gradul II – hemoroizii sunt bombati se exterior si ii puteti simti inflamati atunci cand va stergeti la fund – pot produce, durere, usturime, mancarime, secretii, sangerare.
  • Gradul III – hemoroizi ies in afara dupa ce mergeti la toaleta, dar pot fi introdusi in interiorul canalului anal cu ajutorul degetului folosind unguent.
  • Grad IV – hemoroizii sunt iesiti mult in afara si nu pot fi impinsi la loc in interiorul canalului anal – au aspect de “ trandafir”.

Este eficienta tratamentul cu ligaturi elastice si daca care efecte adverse?

anuscopie-021

Ca si orice tratament medical, daca este aplicat la momentul optim si de catre medici cu o bogata experienta, ofera cele mai bune rezultate. Astfel hemoroizii de gradul II raspund cel mai bine la tratamentul cu ligaturi elastice si este suficient in general o singura sedinta in care se ligatureaza cele 3 pachete hemoroidale. Cea de a doua sedinta este necesara la aprox. 33% din cazuri se mai pot monta 2-3 ligaturi pe pachetele hemoroidale restante, regrupate.

Complicatiile sunt rare (2-3% din cazuri). Ele pot fi : sangerare, tromboza hemoroidala acuta sau abces anal. In toata experienta noastra am avut parte doar de 3 cazuri de tromboza hemoroidala acuta – care a fost rezolvata chirurgical.

Suferiti de hemoroizi? – sfaturi alimentare si modificari ale stilului de viata.

In crizele sau acutizarile bolii hemoroidale evitati total – condimentele, ardei iute, mancare chinezeasca, indiana, alcoolul de orice fel; adaugati in dieta dvs suplimente de fibrele de tipul MasaLax (vezi prospect) care spre deosebire de tarate, musli, etc sunt in proportie de 90% solubile in apa si astfel pastreaza apa in masa scaunului care este mult mai putin iritativ la trecerea prin canalul anal, favorizand astfel vindecarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *