Guta și hiperuricemia provin din acumularea uraților în organism. Manifestarile acestei afecțiuni nu sunt prezente dacă se menține uricemia sub pragul critic de 70 mg.
Este foarte important să stimulăm diureza. Cantitatea de urați eliminată din organism este proporțională cu cantitatea de urină. Pentru a asigura o diureză de 2 l/24h este necesar să consumați aproximativ 3L apa plată (cât mai pură).
La fel de important este să eliminăm din dieta zilnică alimentele bogate în purine, fiindcă ele se transformă cu ușurință în acid uric. Purinele de origine vegetală NU se transforma în acid uric: așadar lintea, mazărea, spanacul,ciupercile, varza și sparanghelul pot fi consumate.
Alimentele complet interzise sunt : burta, piftia, gelatina, toba, mezelurile.
Băuturile alcoolice cresc uricemia cu 30%. Singura băutură permisă este vinul rosu, o dată pe săptămână, maxim 2-3 pahare.
Alte aspecte la fel de importante sunt evitarea surmenajului, a stresului și suprasolicitării fizice.
Efortul fizic constant este absolut necesar ( mers pe bicicletă, înot, alergare).
Alimentele pe care trebuie sa le evitati ( nu sunt interzise, trebuie doar consumate limitat, atât ca frecvență cât și cantitativ) :
-organe (creier, ficat, limbă, burtă, picioare, inimă, pipote)
-carne fragedă (vițel, purcel, miel, pui, pui de curcă), precum și carnea de gâscă sau rață
-mezeluri (șuncă, parizer, mușchi file, crenwurști )
-vânat
-supe de carne fragedă
-anumite specii de pește (anșoa, sardine, hering, păstrăv,crap, știucă)
-icre
-fructe oleaginoase (nuci, migdale, semințe etc.)
-ciocolată, cacao
-ouaă: maxim 4/saptamana
Alimente permise: legume, salate, fructe, lactate, brânzeturi (nu fermentate), pâine integrală/neagră, paste integrale, orez, cartofi.