phmetrie gastro

Testele funcționale digestive –pH-metria esofagiană 24/h și manomentria esofagiană

Teste utile in diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian si tulburarilor motorii esofagiene

Boala de reflux gastro-esofagian reprezinta o problema de sanatate frecvent intalnita in populatia adulta. Astfel aproximativ 20-25% din populatie prezinta simptomele acestei afectiuni in care este implicat tubul digestiv superior. Arsurile retrosternale, regurgitatiile, durerea in “capul pieptului” reprezinta formele comune de manifestare ale acestei boli, care are ca si principal mecanism de producere refluarea continutului gastric acid (uneori alcalin- cauzat de secretia biliara in exces) in esofag. Mucoasa esofagiana nu este pregatita pentru contactul indelungat cu secretiile gastrice si este aparata de aceasta agresiune prin mai multe mecanisme dintre care cele mai importante sunt: sfincterul care separa esofagul de stomac, precum si undele peristaltice esofagiene, denumite si activitate motorie a esofagului. Alimentatia bogata in grasimi, stilul de viata care include mese largi cantitativ servite la ore nepotrivite, supragreutatea, abuzul de bauturi carbogazoase, stressul sunt cateva dintre cauzele acestei boli de reflux gastroesofagian. Consecintele asupra esofagului se constituie intr-un adevarat spectru de manifestari clinice: de la afectari ale organelelor invecinate – plaman, sfera ORL, inima – la afectarea directa a mucoasei esofagiene prin esofagita, ulcer esofagian, stenoze esofagine si stari precanceroase cum ar fi esofagul Barrett.
Tratamenutul bolii de reflux gastroesofagian se face cu antisecretorii gastrice care reduc factorul de agresiune, acidul gastric sau cantitatea de lichid secretat la nivel stomacului care creste volumul refluxului. Astfel se creeaza conditiile vindecarii leziunilor produse de reflux la nivelul mucoasei esofagului sau orofangelui. Nu exista din pacate tratament eficient adresat cauzei directe a bolii de reflux, deficientele de la nivelul sfincterului esofagian inferior si activitatii motorii a esofagului. Au fost testate de-a lungul timpului o multitudine de medicamente de stimulare a activitatii motorii esofagiene sau eso-gastrica – prokinetice dar fara rezultate satisfacatoare sau cu efecte adverse cardiace care au necesitat scoaterea lor de pe piata farmaceutica.

pic1-1

pH-metria si manomentria esofagiana sunt testele functionale care exploreaza expunerea acida si activitatea motorie a esofagului. Acest lucru face din aceste teste diagnostice intrumente deosebit de utile in explorarea factorilor favorizanti ai bolii de refluxul si ale altor afectiuni esofagine legate de functia motorie – inghititul.

pH-metria esofagina/24h se realizeaza cu ajutorul unui electrod de mici dimensiuni care este plasat prin inghitire pe cale nazala in partea de “jos” a esofagului si care este legat la un minicomputer inregistrator. Se inregistreaza astfel valorile pH-ului esofagian timp de 24h, date care se descarca apoi pe un computer si se analizeaza cu ajutorul unui soft special care ofera sisteme de scor utile in diagnostic pozitiv si gravitate.

Manomentria constata deasemenea in introducerea unui cateter pe cale nazala care inregistreaza presiunea de la nivele diferite ale esofagului, cuantificand dinamic functia motorie a acestuia.

 

 

pic21

Diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian in majoritatea cazurilor nu are nevoie de teste functionale, acesta facandu-se pe baza exemenului clinic si a anamnezei pacientului, prezenta simptomelor de arsura si regurtitatii fiind inalt specifica pentru aceasta afectiune. Prezenta unor semne de alarma impune efectuarea unei endoscopii pentru excluderea altor afectiuni mult mai grave cum ar fi ulcerele sau cancerele.

pic31

Pentru a inteleg cat mai usor rolul pH-mentriei si manomentriei esofagiene in demersul diagnostic o sa analizam 3 cazuri tipice de patologie legate de refluxul esofagian in care utilizarea acestor teste este necesara:
1. Pacient cu patologie cronica de sfera ORL – ragusala, nas infundat, secretii la nivelul faringelui, eroziuni ale corzilor vocale – care a fost consultat de multiple ori in serviciul ORL si a urmat multiple scheme de terapie cu ameliorare incompleta este trimis specialistului gastroenterolog pentru evaluare. Refluxul gastroesofagian de tip “inalt” (care urca pana in faringe) constitue cauza acestor probleme.
pH-metria esofagiana/24h quantifica expunerea acida si momentele optime in care trebuie administrate dozele de medicamente, iar manometria pune in evidenta scaderea presiunii sfincteriene sau diminuarea activitatii motorii – doua componente esentiale ale mecanismelor de aparare.
2. Pacient cu durere toracica atipica la care s-a exclus prin teste succesive cauza cardiaca a durerii. pH-metria esofagiana/24h impreuna cu un sistem special de scor al episoadelor de durere inregistrate de pacient poate certifica existenta bolii de reflux cat si relatia de cauzalitate directa intre episoadele de reflux si durerile toracice acuzate de pacient.
Manomentria esofagiana este utila in identificarea altor boli esofagiene care se pot manifesta prin dureri toracice- spasmul esofagian difuz sau esofagul “spargator de nuci”
3.Pacient diagnosticat prin endoscopie cu esofagita de reflux severa la care simptomele (arsura, durere) persista in ciuda tratamentului in doza recomandata de ghiduri sau care la controlul endoscopic continua sa prezinte leziuni de esofagita dupa perioada optima de tratament. pH-metria esofagiana/24h efectuata la acest pacientul aflat sub tratament antisecretor poate decela ineficienta tratamentului facand astfel necesara reajustarea dozelor si eventual asocieri medicamentoase. Manomentria poate identifica defecte de presiune majora la nivelul sfincterului eso-gastric care ar impune tratamentul chirurgical.
Afectiunile legate de „inghitit” constitue o alta arie de aplicabilitate ale acestor teste diagnostice functionale. Manometria esofagiana si pH-metria altaturi de examenul baritat in timp real pot stabili cu mare acuratete modificarile motorii esofagiene care pot fii primare sau secundare in cadrul unor boli sistemice.
Manomentria si pH-metria esofagiana/24h sunt teste diagnostice relativ bine tolerate de catre pacienti si nu prezinta riscuri deosebite. In cadrul Centru Medical Diasan se efectueaza curent astefel de teste, iar indicatia efectuarii lor poate fi stabilita in urma unui consult gastroenterologic sau a recomandarii colaboratorilor nostrii. Detaliile si pregatirea necesara a pacientului sunt explicate pe larg in momentul programarii telefonice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *