Multe dintre medicamentele administrate per os pot afecta sistemul digestiv. Aceste medicamente includ medicamentele prescrise (cele recomandate de medic si eliberate de farmacist) si medicamente non prescrise sau preparatelele over the counter (OTC). La sfarsitul acestui articol sunt descrise cateva medicamente prescrise si non prescrise, medicamente care sunt considerate ca pot afecta sistemul digestiv.
Desi aceste medicamente in mod normal sunt sigure si eficiente, efectele secundare pot apare in unele cazuri. OTC atunci cand sunt administrate respectandu-se prospectul nu determina efecte secundare severe. Este important sa se citeasca prospectul pentru a cunoaste componentele medicamentului, efectele secundare, atentionarile si cand se impune consultarea unui medic.
Intotdeauna este necesara consultarea unui medic inainte de a folosi un medicament si atunci cand se doreste adaugarea unui alt medicament la cele pe care le luati deja. Spuneti medicului despre toate celelalte medicamente (prescrise sau OTC) pe care le luati. Anumite medicamente luate impreuna pot interactiona si determina efecte secundare. In plus, spuneti medicului despre orice alergie sau sensibilitate la alimente sau medicamente si despre orice boala pe care o aveti cum este diabetul, boala renala sau hepatica.
Asigurati-va ca ati inteles toate instructiunile, incluzand doza si modul de administrare, posibilele interactiuni cu alimentele, alcoolul si alte medicamente, efectele secundare si atentionarile. Daca sunteti un adult in varsta cititi cu atentie toate instructiunile si intrebati medicul despre medicament. Datorita varstei mai inaintate, puteti fi mai sensibil la interactiunele medicamentose care determina efecte secundare.
Persoanele cu intoleranta alimentara, cum este intoleranta la gluten trebuie sa fie sigure ca medicamentele pe care le iau nu contin fibre sau aditivi cu gluten.
Consultati medicul daca aveti orice intrebare sau indoiala in legatura cu medicametele pe care le luati. Urmati indicatiile medicului cu atentie, si anuntati imediat aparitia oricarui simptom neobisnuit sau semn de alarma descris mai jos.
Esofagul
Iritarea-Unele persoane prezinta dificultati in inghitirea medicamentelor sub forma de tablete sau capsule. Tabletele sau capsulele ramase in esofag pot elibera substante chimice care irita mucoasa esofagului. Iritarea poate cauza ulceratii, sangerari, perforatie (un orificiu sau o ruptura) si stricturi (ingustari) ale esofagului. Riscul de leziune esofagiana indusa de medicamente creste la persoanele cu boli care implica esofagul, cum sunt stricturile, sclerodermia (boala cu componenta autoimuna), achalazia (activitate musculara neregulata a esofagului, care impiedica trecerea alimentelor) si accidentul vascular cerebral.
Unele medicamente pot determina ulcere atunci cand raman blocate in esofag. Aceste medicamente includ aspirina, cateva antibiotice cum este tetraciclina, quinidina, clorura de potasiu, vitamina C si fierul.
Semne de alarma:
- Durerea la inghitirea alimentelor sau lichidelor.
- Senzatia ca tableta sau capsula ,,se lipeste’’ in gat. Durerere surda in piept sau umar dupa administrarea de medicamente.
Precautii:
- Inghitirea tabletelor sau capsulelor pe care le luati in pozitie verticala sau ridicata.
- Inainte de a lua tableta sau capsula, luati cateva inghitituri de lichid pentru a lubrifia gatul, apoi inghititi tableta sau capsula cu cel putin un pahar de lichid.
- Nu va intindeti imediat dupa ce luati medicamentele pentru a fi siguri ca pastilele au trecut prin esofag in stomac.
- Spuneti medicului daca inghitirea dureroasa continua sau daca pastila continua sa ramana in gat.
Refluxul gastric – Muschiul sfincterului esofagian inferior (LES) este localizat intre esofag si stomac. Muschiul permite trecerea alimentelor din esofag in stomac dupa inghitire. Anumite medicamente interfera cu functia sfincterului, crescand probabilitatea relaxarii sfincterului sau refluarea continutului foarte acid al stomacului in esofag.
Medicamentele care pot determina reflux esofagian sunt nitratii, teofilina, blocantii de calciu, anticolinergicele si anticonceptionalele.
Semne de alarma:
- Arsura retrosternala sau indigestie.
- Senzatia ca alimentele se intorc in gat.
Precautii:
- Evitarea alimentelor si lichidelor care pot inrautatii refluxul, incluzand cafeaua, alcoolul, ciocolata si alimentele prajite sau grase.
- Reducerea sau, preferabil, intreruperea fumatului.
- Evitarea pozitiei culcate imediat dupa masa.
Stomacul
Iritarea- Una dintre cele mai frecvente leziuni medicamentos-induse este iritarea mucoasei gastrice cauzata de medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (NSAIDs).
NSAIDs poate irita stomacul prin scaderea capacitatii de aparare a mucoasei fata de acidul produs in stomac. Uneori aceasta iritare poate duce la inflamatia mucoasei gastrice (gastrita), ulcere, sangerari sau perforatii ale mucoasei. In plus, trebuie sa stiti ca puteti avea iritatie gastrica fara sa prezentati nici un simptom.
Persoanele in varsta sunt in special mai expuse riscului de iritatie datorata medicamentelor AINS din cauza faptului ca aceste persoane consuma mai frecvent medicamente antialgice pentru artrita si alte boli cronice. De asemenea la risc sunt persoanele cu antecedente de ulcer peptic sau gastrita. Aceste persoane trebuie sa informeze medicul in ceea ce priveste bolile de care se stiu suferinzi si tratamentele pe care le urmeaza. Pot fi necesare medicamente speciale pentru protectia mucoasei gastrice.
Semne de alarma:
- Crampe severe sau durere gastrica, arsuri in stomac sau spate
- Scaun negru sau cu sange.
- Hematemeza (exteriorizarea hemoragiei de la nivelul stomacului in cavitatea bucala)
- Arsura retrosternala severa sau indigestie.
- Diaree.
Precautii:
- Folosirea de medicamente protectoare gastrice, care pot reduce iritarea stomacului.
- Evitarea bauturilor alcoolice in perioada in care luati medicamente.
- Luati medicamentele cu un pahar plin de apa sau lapte sau cu alimente, care pot reduce iritarea stomacului.
Intarzierea evacuarii gastrice– Unele medicamente au ca efect la nivelul stomacului intarzierea evacuarii, astfel incat continutul gastric este eliminat din stomac mai incet decat normal.
Medicamentele care determina aceasta incetinire sunt anticolinergicele si medicamente folosite in tratamentul bolii Parkinson si depresiei.
Semne de alarma:
- Greata.
- Balonarea.
- Senzatia de plenitudine.
- Vomarea unor alimente consumate cu cateva ore inainte.
- Durere in abdomenul mijlociu.
- Arsura retrosternala sau indigestie.
- Senzatia ca alimentele se intorc inapoi in gat.
Precautii:
- Mese mici si dese
- Evitareaa pozitiei culcat aproximativ 30 minute dupa masa.
- Anuntati medicul daca simptomele persista. Medicul poate schimba doza medicamentelor pe care le luati sau sa recomande alte medicamente.
Intestinul
Constipatia– Constipatia poate fi determinata de o serie de medicamente. Aceste medicamente afecteaza activitatea nervilor si muschilor intestinului gros (colon), ceea ce determina trecerea incetinita si dificila a materiilor fecale. Medicamentele pot de asemenea absorbii lichidul intestinal ceea ce duce la intarirea materiilor fecale.
Medicamentele care determina constipatie sunt: antihipertensivele, anticolinergicele, colestiramina, fierul si antiacidele care contin aluminiu.
Semne de alarma:
- Constipatia sau prezenta unui scaun de consistenta crescuta
Precautii:
- Consumarea multor lichide.
- O dieta echilibrata care include cereale integrale, fructe si legume.
- Ecercitiu fizic regulat.
- Folosirea de laxative numai la indicatia medicului.
Diareea-Diareea este un efect secundar comun multor medicamente. Diareea este adesea cauzata de antibiotice, care afecteaza bacteriile care exista in mod obisnuit in intestin. Modificarile antibiotic induse ale florei bacteriene intestinale permit dezvolatarea altor bacterii, Clostridium difficile (C. difficile), care este cauza multor diarei antibiotic induse severe.
Prezenta C. Difficile poate determina colita, o inflamare a intestinului in care intestinul prezinta la nivelul mucoasi inflamatie si sangerare