Dispepsia – adesea numita indigestie – este o boala frecventa pe care multi dintre noi am asociat-o cu ingerarea anumitor alimente. In timp ce sindromul dispeptic este adesea cauzat de supralimenatare sau consumarea unor alimente, boala poate sa fie asociata cu probleme foarte serioase.
Dispepsia inseamna digestie dureroasa, dificila sau tulburari de digestie. Recurenta si persistenta cronica a sindromului dispeptic invalidant deregleaza viata multor americani. Persoanele care sufera de cel mai sever simptom? pot deveni incapabile sa munceasca. Vizitele medicale frecvente si procedurile diagnostice scumpe pot determina dificultati financiare. In plus, multe operatii nenecesare sunt efectuate in incercarea de a ameliora simptomele durereoase. Din pacate, in ciuda interventiilor chirurgicale, multi pacienti continua sa prezinte simptome ale dispepsiei.
Cauzele dispepsiei sunt neclare la multi dintre pacienti. Foarte frecvent dispepsia a fost considerata o tulburare psihosomatica. Oricum, in ultimul timp, medicii au incepu sa considere ca dispepsia este adesea rezultatul unei tulburari functionale fie a sistemului nervos fie a activitatii musculare a stomacului sau intestinului subtire.
Ce este dispepsia?
O persoana care sufera de dispepsie va prezenta unul din urmatoarele simptome: greata, regurgitare (intoarcerea continutului gastric in esofag sau in cavitatea bucala), voma, arsura retrosternala, senzatie de plenitudine abdominala prelungita sau balonare dupa masa, disconfort sau durere gastrica, si senzatie de satietate precoce. Adesea pacientii descriu dispepsia ca ,, senzatie de greata in stomac’’ sau ,, indigestie’’ sau, uneori, stomac nervos. Uneori o persoana va prezenta aceste simptome dupa o masa copioasa sau dupa consumarea de alimente care nu le cad bine. Uneori aceste simptome insotesc o boala cum este ulcerul peptic, litiaza veziculara sau gastrita. Alte persoane prezinta aceste simptome fara o cauza aparenta. Simptomele pot persista timp de 3-4 zile, uneori mai mult. In unele cazuri, simptomele dispeptice pot sa fie severe si continue, intrerupand activitatea zilnica si determinand absenta de la munca.
Cine prezinta dispepsie?
Desi dispepsia afecteaza barbatii si femeile de toate varstele, este mult mai frecventa la femeile cu varsta cuprinsa intre 16 si 60 ani. Femeile prezinta mai des dispepsie in timpul menstruatiei sau in timpul sarcinii. De asemenea, pacienti cu sindrom de intestin iritabil (IBS)descriu sistematic aceasta simptomatologie.
Care sunt cauzele dispepsiei?
Cauzele dispepsiei pot fi variate. Simptomele pot acompania gastrita (inflamatia stomacului), gastroenterita virala (gripa gastrica?), ulcerul gastric, litiaza veziculara, boala pancreatica si IBS. Sarcina si diabetul zaharat avansat pot de asemenea sa fie insotite de dispepsie.
Dar dispepsia poate apare si fara sa insoteasca alte boli digestive. In trecut, daca nici o boala nu era aparenta medicii aveau tendinta sa considere ca pacientii prezentau o boala psihosomatica. La ora actuala, cercetarile au arata ca stomacul si intestinul subtire sunt reglate prin ,, pacemakers’’- asemanator cu reglarea cardiaca- care coordoneaza miscarea musculara a tractului digestiv. In timpul digestiei normale, peretii musculari se contracteaza si se relaxeaza, permitand partii superioare a stomacului sa functioneze ca un rezervor iar partii inferioare sa participe la digestia alimentelor. Cand digestia este completa, stomacul se goleste in partea superioara a intestinului subtire (duoden). Miscarile fine ale stomacului si intestinului subtire sunt reglate de catre creier si o retea de nervi localizata in musculatura peretelui tractului digestiv. Coordonarea dintre aceste terminatii nervoase care secreta o serie de substante chimice (numite neurotransmitatori), hormoni si fibrele musculare ale peretelui tractului digestiv regleaza miscarea tractului digestiv si in consecinta favorizeaza digestia, absorbtia si eliminarea alimentelor consumate. Orice dereglare a functiei normale a sistemului nervos sau a activitatii musculare a tractului digestiv poate determina dispepsie.
Cum este diagnosticata dispepsia?
Daca simptomele sunt suficient de severe pentru a interfera cu activitatea zilnica este necesara consultarea unui medic. Pentru a exclude bolile gastrice, pancreatice sau veziculei biliare medicul poate efectua o serie de teste incluzand examinari ale tractului GI superior, ale veziculei biliare, radiografii, endoscopie si analize de rutina ale sangelui si urinei.
Din pacate, desi aceste teste sunt necesare pentru a exclude boli gastrointestinale grave, ele ofera putin ajutor in identificarea cauzei dispepsiei care este cauzata de o disfunctionalitate a sistemului nervos sau a activitatii musculare a tractului digestiv. Cercetarile au dezvoltat o noua procedura de monitorizare a activitatii gastrice si duodenale in acelasi fel in care EKG-ul inregistreaza activitatea electrica a inimii. De asemenea, medicii pot masura evacuarea gastrica pentru a determina daca exista vreo anomalie in aceasta faza a procesului de digestie. O astfel de tulburare este adesea gasita la pacientii cu dispepsie severa. Mai multe cercetari sunt necesare, oricum, inainte de a se gasi o procedura care sa diagnosticheze dispepsia in mod acceptabil.
Este dispepsia cauzata de stres emotional sau depresie?
Se stie ca simptome asemanatoare cu cele care apar in dispepsie pot insotii tulburarile emotionale. Oricum, stresul emotional nu este cea mai frecventa cauza si nici macar cel mai frecvent factor precipitant? Inainte de a stabilii ca si cauza a dispepsiei stresul emotional sau depresia, medicul trebuie sa sa excluda alti factori printr-o evaluare medicala atenta.
Cum sunt controlate simptomele?
Daca dispepsia este asociata cu gastrita, ulcerul peptic,litiaza veziculara sau alta tulburare organica medicul trebuie sa trateze initial boala de baza.
In cele mai multe cazuri, dispepsia care nu este asociata cu o anumita boala poate fi controlata prin dieta. Evitarea alimentelor grase sau alimente solide care contin carne adesea este de ajutor. Persoanele care prezinta intoleranta la lactoza prin eliminarea din dieta a produsele lactate pot obtine o ameliorare. Daca simptomele sunt severe, medicul poate recomanda numai consumarea de lichide sau cantitati mici de alimente usoare pana la reducerea simptomelor. Daca aceste masuri nu dau rezultate, medicul poate recomanda terapie medicala pentru controlul simptomelor persistente.
In concluzie
Dispepsia este o tulburare digestiva frecventa in populatia americana care are multe cauze. Acestea includ boli intestinale, dieta inadecvata sau tulburari ale mecanismului delicat care guverneaza activitatea musculara a stomacului si intestinului subtire.
Daca medicul a exclus anumite boli ca si cauze ale dispepsiei, simptomele pot fi probabil controlate daca se respecta anumite precautii alimentare:
-evitarea alimentelor grase sau alimentelor solide care contin carne;
-in cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, eliminarea din dieta a laptelui si a produselor lactate;
-daca simptomele sunt severe, urmarea unei diete lichide sau consumul de alimente usoare in cantitati mici pana la ameliorarea simptomelor.
Daca simptomele persista, solicitati consult medical. Medicul poate recomanda o terapie medicamentoasa care sa controleze simptomele.