t2

Tiroida cronică autoimună

The game of hormones- „jocul hormonilor” din organism, au un rol esential in functionarea optima a corpului uman, motiv pentru care trebuie sa cunoastem rolul sistemului endocrin, si mai ales sa recunoastem semnele si simptomele pentru care trebuie sa consultam un endocrinolog.

Tiroidita cronica autoimuna cunoscuta si sub numele de tiroidita Hashimoto, este cea mai frecventa afectiune endocrina, afectand mai bine de 10 % din populatie. Poate sa apara la orice varsta, la ambele sexe, dar este mai frecventa la femei. In anul 1912, medicul japonez Hakaru Hashimoto a fost primul care a descris aceasta forma de inflamatie anormala a glandei tiroide.

t1

Cum apare aceasta afectiune?
Celulele albe din sange, limfocitele, apar intotdeauna acolo unde sistemul imunitar al organismului este activ. Uneori insa, organismul detecteaza propriul tesut ca fiind strain si incepe sa il atace (autoanticorpi). Prin acest proces, in acest caz glanda tiroida intra intr-o starea de inflamare (Tiroidita) care ii distruge celulele si ii afecteaza functia.
Este bine cunoscuta asocierea dintre tiroidita Hashimoto si alte boli ex: boala Addison,vitiligo, lupus, diabet, boala celiaca, alergiile, afectiunile reumatologice, anemii, sau afectiuni respiratorii cum ar fi: astmul bronsic). Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de boli autoimune.

t2

Ce simptome si semne au pacientii cu tiroidita?
-crestere in greutate
-oboseala, astenie,
-gusa, sau dimpotriva volum diminuat al glandei tiroide,
-senzatie de nod in gat sau de sufocare,
-intoleranţă la frig,
-somnolenţă,
-tulburări de memorie şi concentrare, lentoare in gandire
-labilitate emoţională, depresie
-căderea părului, unghii care se rup usor
-retenţie exagerată de apă în organism,
-puls scăzut (bradicardie),
-tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate
-tulburări de dinamică sexuală.
-intarziere in crestere si retard mintal la copil.

t3

Cum punem diagnosticul?
Pe langa anamneza si examinarea glandei tiroide, testele de sange sunt prioritare atunci cand este stabilit diagnosticul, deoarece permit obiectivarea functiei tiroidiene si prezenta anticorpilor specifici care actioneaza impotriva tesutului glandei tiroide. Titru anticorpilor (ATPO si ATG) ne ajuta sa confirmam diagnosticul si sa stabilim vechimea bolii. Functia tiroidiana (TSH, FT4, T3), in cazul unei tiroidite poate trece prin mai multe etape Daca la debut, pacientul poate prezenta normo-functie fiind FARA SIMPTOME, evolutia naturala a bolii este spre o hipofunctie tiroidiana, moment in care „tiroida lenesa”, trebuie ajutata, ca pacientul sa aiba o viata absolut normala. Cu ajutorul unei ecografii poate fi stabilita dimensiunea, structura glandei tiroide si mai ales depistarea sau nu a unor formatiuni nodulare. Nodulii în contextul tiroiditei Hashimoto cel mai des sunt benigni, dar tiroidita Hashimoto se asociază cu o incidență mai mare a limfomului tiroidian ca și eventuală malignitate.

Ce tratament exista?
Scopul tratamentului este de a obtine un echibilbru adecvat al hormonilor si de a imbunatati simptomatologia pacientului. Pentru aceasta este necesara administrarea de hormoni, pentru inceput intr-o cantitate redusa, care poate fi crescuta treptat, in functie de necesitatile fiecarui oragnism. Odata stabilizate valorile hormonale, pacientul trebuie sa se prezinte la medic la controale periodice. Medicamentele substitutive trebuie administrate si in timpul sarcinii, pentru a putea controla indeaproape functia tiroidei, si pentru a avea un nivel adecvat de hormoni tiroidieni care ajuta la dezvoltarea fatului.
Pe langa un tratament substitutiv hormonal se recomanda , administrarea de seleniu , vitamina D si alte probiotice, substante menite sa normalizeze activitatea sistemului imunitar si elemente de baza in functionarea normala a glandei tiroide.
Tratamentul chirurgical al glandei tiroide este rezervat cazurilor cu gușă voluminoasă, cu fenomene compresive sau în caz de noduli cu suspiciune de malignitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *