Pacienta in varsta de 32 ani, mama a doi copii mici, diagnosticata recent cu steatoza hepatica, hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie si diabet zaharat de tip II, aflata in tratament cu antidiabetice orale ( Siofor), vine la noi la cabinet pentru un plan de nutritie personalizat cu scopul slabirii in greutate.
La evaluarea initiala, pacienta avea un program de masa haotic si consuma zilnic multe dulciuri si patiserie. Medicul diabetolog i-a recomandat sa slabeasca din greuate pentru a “vindeca” diabetul zaharat de tip II, dar nu i-a explicat cum ar putea face in mod practic acest lucru. Pentru ca medicul diabetolog a mentionat ca ar trebui sa i se adreseze unui nutritionist, pacienta a facut un “search” pe internet si a ales cabinetul nostru (www.diasan.ro)
Din primele masuratori efectuate in aprilie 2017, se observa un indice de masa corporala de 43.6 kg/m2, ceea ce semnifica prezenta unei obezitati morbide, grasime totala de 52.8% (peste limita normal), o grasime abdominala de nivel 15 (peste limita normala). Acumularea masiva de tesut grasos a dus la instalarea steatozei hepatice si instalarea rezistentei la insulina (Diabet zaharat de tip II).
Pacienta a primit un regim alimentar personalizat pentru slabit, bazat pe alimente care nu stimuleaza cresterea secretiei de insulina (cu accent pe alimente cu indice glicemic mic), hypocaloric (de1600 kcal). Elementul cel mai important este urmatorul: pacienta a incercat sa manance toate mesele intr-un interval de 8h. Modalitatea de a manca intr-un interval limitat de tip pe parcursul zilei se numeste post intermitent (“intermitent fasting”) si s-a dovedit a fi o tehnica extraordinara pentru imbunatatirea rezistentei la insulina si a nivelului glicemiei pe termen lung. Aceasta noua tehnica nutritionala (releva noile studii ) este in totala contradictie cu recomandarile clasice ale medicilor si nutritionistilor (de 3 mese si 2 gustari reduse caloric, care din pacate nu duc la rezultate scontate pe termen lung). Urmeaza sa introducem in programul pacientei si postul cu lichide de 24 h, respective 36 h (cu apa, ceai, cafea si supa de oase), aceasta fiind cea mai buna metoda de a “topi” grasimea abdominala. Acest tip de interventii trebuie introdus treptat, necesita exercitiu (cresterea progresiva a orelor de post) si trebuie monitorizat foarte atent!
Masuratorile dupa 4 luni de regim sunt urmatoarele:
In decurs de 4 luni, a reusit sa slabeasca 9.8 kg. Analizele au relevat o scadere atat a glicemiei a-jeun (de la 180-200 mg/dl la 130-140 mg/dl) si a hemoglobinei glicate (de la 8% la 7.4%), cat si a colesterolului (de la 240 mg/dl la 180 mg/dl) si trigliceridelor (de la 180 mg/dl la 140 mg/dl). Doza de Siofor poate acum fi mult redusa. Pacienta se simte bine, “mai usoara”, nu mai are pofta de dulce si a inceput sa faca miscare in mod regulat. De asemenea, si-a invatat si familia sa manance in mod correct si sanatos.
Scopul este acela de a o aduce pe pacienta noastra la o greutate normala in decurs de 2 ani si de a o vindeca de diabetul zaharat de tip II, instalat secundar obezitatii.