endoscopy hospital doctor holding endoscope before gastroscopy 179755 7385

Cum trebuie să mă pregătesc pentru gastroscopie sau colonoscopie?

Înainte cu 5 zile de examinare:

 • Intrerupeti administrarea a orice medicament anticoagulant (“medicament de subțiere a sângelui, aflat de obicei în tratamentul cronic al pacienților care au suferit de infarct miocardic, accident vascular cerebral , fibrilație atrială sau tromboze venoase)– NUMAI DUPĂ CONSULTUL /AVIZUL PREALABIL AL MEDICULUI CURANT CARDIOLOG/INTERNIST. Efectuați TQ, INR – în preziua/ziua examinării.

Înainte cu 3 zile de examinare:

 • Întrerupeți consumul de medicamente antiinflamatorii : Aspirină, Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, Indometacin și consumati Paracetamol pentru controlul durerii.
 • Nu consumați alcool.
 • Nu consumați vitamina E.

Înainte cu 1 zi de examinare:

 • Daca aveti medicamente pentru tensiune/inimă în schema de tratament vă rugăm să le luați!!!
 • Diabeticii- vor consuma medicamente antidiabetice/insulină , adaptate doar la micul dejun!!

 

GASTROSCOPIA

 • Se efectuează pe stomacul gol, de aceea în ziua examinării nu se consumă nimica.
 • Se evită fumatul

 

COLONOSCOPIA

 • Nu se mai consumă fructe și legume proaspete înainte cu 3 zile de examinare (DE EVITAT: gemuri, zacusca, murături, vinete cu maioneză, etc.)
 • Puteti alege să mâncati: ouă, carne de pui, cremvuști fără coajpă, brânză, lactate, miere, biscuiți, paine albă, icre de pește, cremă de brânză, unt, mezeluri de pui fără coajă
 • Ultima masă va fi cu o zi inainte de examinare, la ora 17:00. Lichidele sunt permise până în ziua examinării, la ora 9:00. (DE EVITAT: cafea, sucuri acidulate și naturale; PERMISE: apă și ceai)
 • Se va face o pregătire cu Fortrans, cu o zi înainte de examinare și în dimineața examinării.

Cum se prepară soluția cu Fortrans?

Luați 2 sticle cu capacitatea de 2 litri și 4 plicuri de Fortrans (se găsesc la farmacie). Dizolvați cu apă sau ceai 2 plicuri de Fortrans în fiecare sticlă de 2 litri și agitați până la dizolvarea completă a “prafului” de Fortrans.

Puneți apoi sticlele în frigider timp de 2 ore, ca să fie bine răcite- temperatura face ca gustul soluției de pregătire să nu fie atât de neplăcut. Puteți adăuga zeama unei lămâi pentru îmbunătățirea gustului la fiecare 2 litri de lichid.

 

Când se bea soluția cu Fortrans pentru o pregătire foarte bună?

Dacă examinarea este programată a doua zi între orele 8:00 – 13:00

Începeți să beți soluția între orele 16:00-20:00, câte o cană la fiecare 10 minute până când terminați toată solutia. Este foarte bine să beți cana dintr-o dată.

Nu mai consumați lichide după miezul nopții.

Dacă examinarea este programată a doua zi între orele 13:00 – 17:00.

2 litri cu 2 plicuri de Fortrans între orele 18:00-20:00, câte o cană la fiecare 10 minute. Restul soluției de 2 litri în dimineața examinării între orele 07:00-09:00.

Nu mai consumați lichide după ora 09:00.

Dacă persoana este “grețoasă” se poate administra o tabletă de Zofran 4mg  la ora 15:00!

 

Mențiune:

Pentru rectosigmoidoscopie/anuscopie – este suficient o pregătire cu 1 sau 2 litri de Fortrans. Cereți indicații specific pentru tipul pregătirii în momentul programării.

În ziua examinării:

Dacă sunteți cunoscut cu hipertensiune/ cardiopatie ischemică sau orice afecțiune cardiovasculară vă rugăm să vă luați tratamentul recomandat de medicul curant!

Pacienții diabetici NU vor lua antidiabetice/insulina înaintea examinării ,deoarece nu mănâncă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *