1. CEREALE
-Cerealele integrale,nerafinate sunt de preferat in locul celor cu zahar,cu muesli sau cu fructe uscate
–Cereale integrale: fulgi de ovaz, fulgi de secara, fulgi de porumb fara zahar, bulgur,hrisca,mei,quinoa,orz
Beneficiile cerealelor integrale
- contin fibre alimentare,ajutand astfel la imbunatatirea digestiei
- sunt surse excelente de carbohidrati complecsi
- contin vitamine (complexul de vitamine B, vitamina E) si minerale esentiale (calciu,fier,cupru,zinc,seleniu)
- ajuta la mentinerea unei greutati corporale optime
- reduc riscul aparitiei anumitor boli: accident vascular cerebral,boli cardiovasculare,hipertensiune, cancere
- sustin sanatatea sistemului circulator si osos
Cum se pot consuma cerealele integrale?
- cu iaurt degresat max 2%
- in lapte degresat max 1,5%
- se pot presara in salate (si cu o lingura de ulei de masline)
2. PAINEA
–Painea integrala sau neagra(min 50% faina integrala/neagra) sunt de preferat in locul celei albe
-Beneficii:
- isi pastreaza calitatile un timp mai indelungat
- are multe fibre, ajutand la reglarea tranzitului (a constipatiei)
- ajuta la mentinerea sub control a nivelului de colesterol
- contin minerale (fier,zinc) si vitamine (complex B)
- reprezinta o alegere foarte potrivita pentru cei cu diabet zaharat