1.Menținerea unei greutăți normale (scăderea în greutate dacă sunteți supraponderal/obez).
Obezitatea (atenție la obezitatea abdominală) este un factor de risc pentru boala de reflux gastroesofagiană și crește presiunea intraabdominală.
2. Alimente interzise
-înghețată, dulciuri, bomboane
– milkshake
-ciocolată cu lapte/ cacao cu lapte
– bacon, mezeluri, carnea sărată, marinată, prăjită, fast-food
– pește gras/ afumat sau carne afumata/la conservă
– usturoi, ceapă, roșii, varză, castraveți, broccoli, praz, ridichi, varză roșie
-murături
-citrice, sucuri de fructe, grepfruit, lămâie, merișoare, cidru de mere
– paste (cu sosuri)
– produse de patiserie
– nuci
– grăsimi prăjite
– condimente : toate (muștar, hrean, piper, boia etc)
– răntașuri
– sosuri pe bază de suc de roșii, ketchup, oțet
– Băuturi:- alcool, cafea, sucuri carbogazoase
– ceai de mentă, ceai/ băuturi cu cafeină
3.Evitarea alcoolului și a fumatului (renunțarea la fumat).
4.Mese mai frecvente și reduse cantitativ
– 4-5 mese pe zi reduse cantitativ,3 mese principale și 2 gustări
– Evitați să mâncați până vă săturați/vă simțiți plini
– Nu mâncați seara târziu înainte de culcare
– Faceți-vă timp să mâncați și să stați la masă, nu mâncați pe fugă.
5.Evitați să dormiți în timpul zilei. Nu vă culcați imediat după ce ați mîncat, asteptați 2-3 ore. Asigurați-vă că vă odihniți corespunzător pe timpul nopții (7-8 ore de somn în timpul nopții).
6.Nu purtați haine stramte in partea de sus
Exemplu de meniu pentru o zi
Mic dejun:- 1-2 felii păine integrală
-1-2 felii pastramă curcan
-+ 1 frunza de salată verde
– 1 cană de ceai de mușețel/ păpădie
Gustare : -1 banană bine coaptă sau 2 pere
-1 pumn de migdale sau ½ papaya
Prânz: – 3-4 cartofi medii copți cu rozmarin și busuioc
– 250 g salată verde cu 1 lingurita de ulei de măsline
Gustare: – un pumn de semințe de dovleac sau ½ cană de merișoare
Cină:- 200 g de păstrăv la cuptor
-150 legume la grătar sau fierte ( dovlecei, vinete, ciueprci)