Cafeaua este una dintre cele mai folosite bauturi din lume, rezultand din fierberea boabelor de cafea de Coffea Arabica sau Coffea Robusta (in prealabil prajite si macinate). Cel mai important component este cafeina. Continutul in cafeina al cafelei consumate se calculeaza in functie de cantitatea de cafea folosita la preparare: 1 lingurita de cafea are 60 mg cafeina.Se considera o ceasca de cafea de aproximativ 60 ml contine 60 mg cafeina.
Espresso: 70-145 mg cafeina
Filtru: 105-180 mg cafeina
Instant (ness): 105-180 mg cafeina
Decofeinizata: 5-10 mg cafeina
In cadrul unui stil de viata sanatos, se recomanda maxim 2-3 cesti de cafea/zi, respectiv maxim 200 ml (120-180 mg cafeina), dupa masa si fara a se asocia cu obiceiul de a fuma.
Efectele benefice ale cafelei:
- Imbunatateste memoria pe termen lung
- Protejeaza ficatul impotriva cirozei
- Scade riscul de depresie
- Stimuleaza sistemul nervos central, atenuand oboseala
- Produce dilatarea vaselor de sange, imbunatatind circulatia vaselor de sange
- Favorizeaza diureza
- Stimuleaza digestia (atentie! Bauta pe stomacul gol poate produce foame imperioasa si stare de rau)
- Cafeaua obtinuta prin filtrare scade LDL-colesterolul
- Efecte benefice pentru piele
Efectele negative ale cafelei:
- Afecteaza somnul timp de 4 ore dupa consum
- Cafeaua obtinuta prin fierbere creste LDL-colesterolul
- Accelereaza respiratia si frecventa cardiaca
Cafeaua nu se recomanda celor suferinzi de ulcer gastric/duodenal, reflux gastroesofagian, gastrita sau hipertensiune arteriala.
Sofronie Noemi-Nutritionist Dietetician