HPRA (Autoritatea de reglementare a dispozitivelor medicale) afirma faptul ca dispozitivele promovate ca si “teste de intoleranta alimentara” nu pot diagnostica asemenea afectiuni si sfatuieste oamenii sa nu ia in seama acestea fara sfatul unui medic specialist sau al unui nutritionist-dietetician.
Nu este indicata autodiagnosticarea unei intolerante alimentare folosind un singur kit de testare, acest lucru putand fiind un pericol in diagnosticarea si tratarea altor afectiuni.
HPRA de asemenea face distinctia clara intre intoleranta alimentara si alergia alimentara.
“Un test de intoleranta negativ nu inseamna ca acea persoana nu este alergica la acel aliment. A confunda un test de intoleranta negativ cu o alergie alimentara poate duce la otravire, intrucat persoana poate fi alergica in ciuda testului negativ de intoleranta”. De aceea pacientii nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatele kiturilor.
Dr Lorraine Nolan, director executiv la HPRA, a afirmat ca singurul mod valid de a diagnostica intolerantele este prin eliminarea alimentelor suspectate, urmat de reintroducerea acestora si vazut daca simptomele reapar sau nu (sub indrumarea specialistului).
“Intoleranta alimentara este un termen care descrie diverse conditii cum ar fi indigestia, balonarea, care pot apare dupa consumul anumitor alimente. Oamenii nu ar trebui sa se bazeze pe aceste kituri care promit astfel de diagnostice”.
“Orice examinare care are legatura cu abilitatea unui individ de a digera sau “tolera” alimentele ar trebui sa fie facute sub indrumarea unui medic specialist sau dietetician. Nu ar trebui sa se bazeze doar pe aceste teste kit, care ar putea duce la eliminarea multor alimente, ducand la deficite de nutrienti importanti”.
“Eliminarea mai multor tipuri de alimente din dieta, fara supravegherea unui expert, poate duce la deficite nutritionale, mai ales la populatia vulnerabila si la copii aflati in crestere, deficite care pot avea consecinte asupra sanatatii pe termen lung”.
Testul pentru detectarea intolerantelor alimentare cel mai comun este IgG (imunoglobulina G), care se poate face din sange sau din firul de par/ saliva. Exista centre care ofera analize de sange pentru intolerante alimentare, care ies pozitiv pentru un numar exagerat de mare de alimente (10-15 alimente).
De fapt, aceste teste nu pun diagnosticul unei intolerante alimentare, ci detecteaza expunerea anterioara la un anumit aliment. De aceea, acestea pot fi folosite pentru determinarea alimentelor pe care le consuma o persoana si care ii sunt preferintele, nu daca exista intolerante.
Cea mai sigura metoda pentru validarea intolerantelor alimentare este printr-o dieta de eliminare, sub indrumarea unui specialist.
Sursa articol: https://www.foodqualitynews.com/Article/2018/02/05/Consumers-told-not-to-rely-on-food-intolerance-tests#.WnlIjGpzHAc.facebook