Toate persoanele au gaze pe care le elimina prin eructatie (ragaiala) sau prin rect. Oricum, multe persoane considera ca au prea multe gaze cand de fapt cantitatea de gaze este normala. Majoritatea persoanelor produc aproximativ 1-3 litrii de gaze pe zi care sunt eliminate de aproximativ 14 ori pe zi.
Gazele sunt formate in pricipal din vapori fara miros-dioxid de carbon, oxigen, nitrogen, hidrogen si uneori metan. Mirosul neplacut al flatulentei se datoreaza unor mici cantitati de gaz care contin sulf, gaz produs de bacteriile care se gasesc in intestinul gros.
Desi prezenta de gaze este obisnuita, poate sa fie inconfortabila si jenanta. Cunoastera cauzelor, modul de reducere a simptomelor si tratamentul poate aduce o imbunatatire a starii majoritivatii persoanelor.
Cauze
Gazul din interorul tractului digestiv ( format din esofag, stmac, intestin subtire si intestin gros) are doua surse:
- Inghitirea de aer
- ….a unor alimente nedigerate de catre bacteriile prezente natural in intestinul gros (colon).
Inghitirea aerului
Aerul inghitit (aerofagia) este o cauza frecventa de gaz in stomac. Toata lumea inghite mici cantitati de aer in timpul alimentatiei.Oricum, mancatul sau bautul in graba, mestecarea de guma, fumatul pot face ca anumite persoane sa inghita mai mult aer. Eructatia sau ragaiala, este modul prin care cea mai mare parte din aerul inghitit-care contine nitrogen, oxigen si dioxid de carbon- este eliminat din stomac.Gazul ramas ajunge in intestinul subtire unde este partial absorbit. O mica cantitate ajuge in colon pentru a fi eliminat prin rect. (Stomacul, de asemenea, elibereaza dioxid de carbon prin reactia dintre acidul gastric si bicarbonat, dar cea mai mare parte a acestui gas este absorbit in fluxu sangvin si nu ajunge in colon).
Fermentarea alimentelor nedigerate
Organismul nu digera si nu absoarbe unii carbohidrati (zaharul, amidonul si fibre care se gasesc in multe alimente) la nivelul intestinului subtire datorita lipsei sau ineficaciatii unor anumite enzime. Aceste alimente nedigerate trec apoi din intestinul subtire in colon, unde bacterii inofensive si prezente in mod normal in colon digera alimentele, producand hidrogen, dioxid de carbon si la aproximativ o treime din persoane, metan. Aceste gaze sunt eliminate prin rect.
Persoanele care produc metan nu prezinta o cantitate mai mare de gaz sau simptome specifice. Cercetarile nu au relvat de ce anumite persoane produc metan si altele nu.
Alimentele care determina balonare anumitor persoane pot sa nu produca balonare altora.Unele bacterii care se gasesc in mod obisnuit in colon pot sa distruga hidrogenul produs de alte bacterii. Proportia dintre aceste doua tipuri de bacterii explica de ce unele persoane produc mai mult gaz decat altele.
Alimentele care determina balonare
Majoritatea alimentelelor care contin carbohidrati determina balonare. In contrast, grasimile si proteinele determina o cantitate mai redusa de gaz.
Zaharul
Zaharurile care determina balonare sunt raffinose, lactoza, fructoza si sorbitolul.
- Raffinose. Fasolea contine cantitati mari de …Cantitati mai reduse se gasesc in varza, brocoli, asparagus, alte vegetale si toate cerealele.
- Lactoza. Lactoza este zaharul natural prezent in lapte. Este de asemenea prezent in produsele lactate, cum sunt branza si inghetata, si alimente prelucrate, cum sunt painea, cerealele si sosurile pentru salata. Multe persoane, in special cei din Africa, americanii nativi sau asiaticii prezinta nivele reduse ale lactazei, enzima necesara pentru digestia lactozei. De asemenea, o data cu inaintarea in varsata, nivelul de lactaza scade. Ca rezultat, in timp aceste persoane vor observa o crestere a cantitatii de gaze dupa consumarea alimentelor care contin lactoza.
- Fructoza. Fructoza este in mod natural prezenta in ceapa, anghinare, pere si grau. Este de asemenea folosita ca indulcitor pentru anumite bauturi nealcolice si sucuri de fructe.
- Sorbitolul. Sorbitolul este un zahar prezent in mod natural in fructe, incuzand mere, pere, piersici si prune. Este de asemenea folosit ca indulcitor artificial in multe alimente dietetice si dulciuri fara zahar si guma.
Amidonul
Majoritatea starches, incluzand cartofii, corn, noodles, si graul produc gaz prin ?fermentare in colon. Orezul este singurul starch care nu produce gaze.
Fibrele
Multe alimente contin fibre solubile si insolubile. Fibrele solubile se dizolva usor in apa la nivelul intestinelor si capata o textura usoara, asemanatoare cu gelul. Prezente in taratele de ovaz, fasole, mazare si multe fructe si in cele mai multe fructe, fibrele solubile nu sunt descompuse pana nu ajung in colon, unde prin digestie produc gaze. Fibrele insolubile, pe de alta parte, trec nemodificate, in cea mai mare parte, prin intestin si produc o cantitate redusa de gaze. Taratele de grau si unele vegetale contin acest tip de fibre.
Care sunt unele simptome si probleme cauzate de gaze?
Cele mai frecvente simptome ale producerii de gaze sunt eructatia, flatulenta, balonarea si durerea abdominala. Oricum, nu toti pacientii prezinta aceste simptome. Factorii determinanti sunt probbabil cantitatea de gaz produsa, cat de multi acizi grasi sunt absorbiti si sensibilitatea persoanei la prezenta de gaze in colon. Simptomele cronice determinate de prea mult gaz sau de boli grave sunt rare.
Eructatia. O eructatie ocazionala in timpul sau dupa masa este normala si elimina gazul cand stomacul este plin de alimente. Oricum, persoanele care eructeaza frecvent probabil ca inghit prea mult aer pe care il elimina inainte de a ajunge in stomac. Uneori eructatia cronica se poate datora prezentei unei disfunctii gastrointestinale superioare, cum ar fi boala ulceroasa, boala de reflux gatroesofagian (GERD) sau gastrita.
Presupunand ca inghitirea de aer si eliminarea lui va ameliora disconfortul acestor boli, pecientul poate dezvolta neintentionat un ciclu obisnuit de eructatie si disconfort. Frecvent, durerea persista sau se accentueaza, determinand persoana in cauza sa creada ca sufera de o boala severa.
Doua sindroame cronice rare sunt asociate cu eructatia: sindromul Magenblase si sindromul……Sindromul Magenblase, care determina eructatie cronica, este caracterizat prin inghitire severa de aer si marirea bulei de gaz a stomacului dupa mese abundente. The resulting fullness si dispneea pot mima un infarct miocardic.
Gas-bloat sindrom poate apare dupa interventia chirurgicala pentru tratamentul GERD. Prin acesta interventie chirurgicala se creaza o valva unidirectionala intre esofag si stomac care permite alimentelor si gazului sa intre in stomac dar adesea impiedica eructatia si capacitatea de a vomita.
Flatulenta. Alt simptom frecvet e trecerea unei cantitati prea mare de gaz prin rect (flatulenta). Oricum, majoritatea persoanelor nu stiu ca eliminarea gazului de 14-23 de ori pe zi este normala. Desi rara, o cantitate prea mare de gaz se poate datora unei malabsortii severe a carbohidratilor sau unei hiperactivitati a bacteriilor prezente in colon.
Balonarea abdominala. Multe persoane considera ca o cantitate prea mae de gaz determina balonare abdominla. Oricum, persoanele care acuza balonare adesea prezinta cantitati normale si o distributie normala a gazului.
Medicii considera ca balonarea este de obicei rezultatul unei tulburari a motilitatii intestinale, cum ar fi IBS. Tulburarea de motilitate este caracterizata prin miscari si contractii anormale ale muschilor intestinale. Acesta disfunctionalitate poate determina o falsa senzatie de balonare prin cresterea sensibilitatii la gaz? Sindromul flexurii splenice este o boala cronica care pare a fi cauzata de stocarea gazelor la nivelul flexurii colonice. Sindromul include simptome ca balonare, spasm muscular si discomfort abdominal superior. Sindromul flexurii splenice adesea acompaniaza IBS. Orice boala care determina obstructie intestinala, cum este boala Crohn sau cancerul de colon, poate de asemenea determina balonare abdominala. In plus, persoanele care au avut multe interventii chirurgicale, aderente (tesuturi cicatriciale) sau hernii interne pot prezenta balonare sau durere. In final, consumarea unor cantitati mari de alimente grase poate intarzia evacuarea stomacului si determina balonare si discomfort, dar nu neaparat o cantitate mare de gaz.
Durerea abdominala si discomfortul. Unele persoane au dureri abdominale atunci cand prezinta gaz in intestin. Cand gazul se acumuleaza in partea stanga a colonului, durerea poate fi confundata cu boala cardiaca. Cand se acumuleaza in partea dreapta a colonului, durerea poate fi asemanatoare cu durerea din litiaza veziculara sau apendicita.
Care sunt testele diagnostice?
Pentru ca simptomele determinate de gaz pot fi date de o boala grava, toate aceste cauze trebuie excluse. Medicul de obicei incepe cu o trecere in revista a obiceiurilor alimentare si a simptomelor. Medicul poate cere pacientului sa tina o evidenta a alimentelor si bauturilor consumate pentru o anumita perioada. Daca este suspectat deficitul de lactaza ca si cauza a gazului, medicul poate sugera evitarea produselor lactate pentru o perioada de timp. Pentru a diagnostica deficitul de lactaza pot sa fie necesare o serie de teste de sange sau respiratorii. In plus, pentru a determina daca o persoana produce o cantitate prea mare de gaz in colon sau este doar o sensibilitate crescuta la trecerea unui volum normal de gaz, medicul poate cere pacientului sa noteze numarul de eliminari de gaz in timpul unei zi. O analiza atenta a dietei si a cantitatii de gaz eliminate poate sa fie de ajutor in relationarea unui anumit tip de alimente si simptome si in determinarea severitatii problemei. Daca pacientul acuza balonare, medicul poate examina abdomenul pentru a exclude ascita (acumularea de fluid in abdomen) si pentru evidentierea unor semne ale inflamatiei pentru a exclude boli ale colonului. Posobilitatea existentei unui cancer de colon este de obicei luata in considerare la persoanele peste 50 ani si in cazul persanelor cu istoric familial de cancer colorectal, in mod special daca aceste persoane nu au avut niciodata o examinare a colonului (sigmoidoscpie sau colonoscopie). Aceste teste trebuie de asemenea facute in cazul persoanelor cu scadere in greutate inexplicabila, diaree sau pierdere de sange care nu este vizibil in scaun. Pentru cei cu eructatie cronica, medicul va cauta semne sau cauze ale inghitirii excesive de aer. Daca este necesar, o serie de examinari ale tractului digestiv superior vor fi facute (radiografie pentru a vedea esofagul, stomacul si portiunea superioara a intestinului subtire) pentru a exclude unele afectiuni.
Cum este tratat gazul?
Cel mai comun mod de a reduce discomfortul cauzat de gaz este schimbarea dietei, administrarea de medicamente si reducerea cantitatii de aer inghitit.
Dieta. Medicul poate recomanda consumarea unei cantitati mai reduse de alimente care produc gaz. Oricum, pentru anumite persoane asta inseamna sa consume mai putine alimente sanatoase, cum sunt fructele si legumele, cerealele si produsele lactate. De asemenea medicul poate sugera un consum redus de alimente foarte grase pentru a reduce balonarea si discomfortul. Aceasta alimentatie ajuta la o mai buna evacuare a stomacului, permintand gazelor sa treaca in intestinul subtire. Din pacate, cantitatea de gaz cauzata de anumite alimente variaza de la o persoana la alta. Schimbarile efective ale dietei depind de complianta pacientului
Medicamente eliberate fara reteta.Multe dintre acestea sunt disponibile si ajuta la ameliorarea simptomelor, incluzand antiacidele cu simeticon si carbune activ. Enzimele digestive, cum sunt suplimentele de lactaza, ajuta la digestia carbohidratilor si permite consumul de allimente care in mod normal determina gaz. Antiacidele, ca MylantanaII, Maalox II si Di-Gel, contin simeticon, un agent spumos care fixeaza bulele de gaz din stomac astfel ca gazul este mai usor de alliminat prin eructatie. Oricum, aceste medicamente nu au nici un efect asupra gazului intestinal. Doza recomandata este de 2-4 linguri de simeticon administrat cu o jumatete de ora pana la 2 ore dupa masa. Tabletele de carbune activ (Charcocaps) poate reduce cantitatea de gaz din colon. Studiile au aratat ca administrat inainte si dupa masa, gazul intestinal este mult redus. Doza recomandata este de 2-4 tablete luate exact inainte de masa si la o ora dupa masa. Lactaza, care ajuta la digestia lactozei, este disponibila in forma de lichid? sau tableta fara reteta (Lactaid, Lactrase si Dairy Ease). Cateva picaturi de lactaza adaugate in lapte inainte de a fi consumat sau mestecand tablete de lactaza inainte de masa ajuta la digestia alimentelor care contin lactoza. De asemenea, se poate consuma lapte cu continut scazut de lactoza si alte produse care sunt disponibile in multe magazine…….
Beano, un nou produs, contine enzime care ajuta la digestia zaharului…..Aceste enzime sunt disponibile intr-o forma lichida. Trei pana la 10 picaturi sunt adaugate per serving inainte de masa….Beano nu are efect asupra gazului determinat de lactoza sau fibre.
Medicamente eliberate prin reteta
Medicul poate recomanda medicamente care sa ajute la reducerea simptomelor, in special in cazul pacientilor cu tulburari de motilitate intestinala, cum este IBS. Promotility sau prokineticele cum este metoclopramidul (Rglan) si cisapridul (Propulsid), pot propulsa rapid gazul prin tractul digestiv.
Reducerea cantitatii de aer inghitite
Pentru persoanele cu eructatie cronica, medicii pot recomanda modalitati de a reduce cantitatea de aer inghitita. Recomandarile constau a evita mestecarea de guma si consumul de bomboane foarte dulci. De asemenea este de ajutor sa se manance incet si o verificare stomatologica pentru a fi siguri ca dintii se apropie corespunzator.
Concluzie
Desi gazul poate sa fie deranjant si stanjenitor, nu pune viata in pericol. Intelegerea cauzelor, modalitatile de reducere a simptomelor si tratamentul va produce o amliorare in majoritatea cazurilor.
Puncte cheie
- Toate persoanele au gaz in tractul digestiv.
- Pacientii adesea considera excesiva cantitatea de gaz care exista in mod normal.
- Gazul provine din doua surse: prin inghitire si descompunere/ fermentarea normala a anumitor alimente de catre bacteriile prezente in mod natural in colon.
- Multe alimente care contin carbohidrati pot determina gaz. Grasimile si proteinele determina producerea unei cantitati mai reduse de gaz.
- Alimentele care pot determna gaz sunt:
- Fasolea;
- Legumele, cum este brocolii, varza, ceapa, artichokes si asparagusul;
- Fructe: pere, mere si piersici;
- Cerealele integrale: graul integral si tarate;
- Bauturile nealcolice si sucurile de fructe;
- Laptele si produsele lactate: branza si inghetata, si alimentele preparate cu lactoza: painea, cerealele si sosurile pentru salata;
- Alimente care contin sorbitol: alimentele dietetice, bomboanele fara zahar si guma.
- Cele mai frecvente simptome ale prezentei de gaz sunt eructatia, flatulenta, balonarea si durerea abdominala. Oricum, unele din aceste simptome sunt adesea cauzate de o tulburare a motilitatii intestinale, cum este simdromul de intestin iritabil, mai degraba decat o cantitate prea mare de gaz.
- Cele mai des utilizate modalitati de a reduce discomfortul produs de gaz sunt schimbarea dietei, folosirea de medicamente eliberate cu sau fara reteta, si reducereainghitirii de aer.
- Enzimele digestive, cum este suplimetul de lactaza, poate ajuta la digestia carbohidratilor si permite pacientilor sa consume alimente care in mod normal produc gaz.