Bine ati venit pe site-ul nostru!

Program : Luni-Vineri - 09:00-17:00
  Telefon : 0264-575371 0745-636160

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru o colonoscopie?

Inainte cu 5 zile de examinare:

  • Intrerupeti administrarea a orice medicament anticoagulant (“medicament de subtiere a sangelui, aflat de obicei in tratamentul cronic al pacientilor care au suferit de infarct miocardic, accident vascular cerebral , fibrilatie atriala sau tromboze venoase)– NUMAI DUPĂ CONSULTUL /AVIZUL PREALABIL AL MEDICULUI CURANT CARDIOLOG/INTERNIST. Efectuati TQ, INR – in preziua/ziua examinării.

Inaninte cu 3 zile de examinare:

  • Intrerupeti consumul de medicamente antiinflamatorii : Aspirina, Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, Indometacin si consumati Paracetamol pentru controlul durerii.
  • Nu consumati alcool.
  • Nu consumati vitamina E.

Inainte cu 1 zi de examinare:

  • Daca aveti medicamente pentru tensiunie/inima in schema de tratament vă rugam să le luati!!!
  • Diabeticii- vor consuma medicamente antidiabetice/insulină , adaptate doar la micul dejun!!
  • Este ideal ca in ziua dinaintea examinarii să mancati normal si indestulator la micul dejun evitand orice fructe si legume sau preparate din acestea – cum ar fi gemuri, muraturi, zacusca, vinete cu maioneza, etc.
  • Puteti alege să mâncati pe saturate – oua, carne de pui, crenvusti fără coaja, branza, lactate, miere,biscuiti, paine alba, icre de peste, crema de branza, unt, mezeluri de pui fara coaja.
  • In continuare pe parcursul zile( pranz si cina) este recomandat sa nu mai consumati alimente solide, ci doar lichide clare cum ar fi: apa, jeleuri, sucuri acidulate si neacidulate transparente, supa de pui clara (fara legume). Puteti consuma deasemenea cafea, ceai.

Cum se prepară solutia de Fortrans?

Luati 2 sticle cu capacitatea de 2 litri cu apa plata sau de la robinet. Nu umpleti sticlele cu apă până la nivelul dopului – lăsati ca nivelul apei sa fie mai mic cu aprox. 50-70ml ca sa le puteti agita ulterior astfel incat substanta (Fortrans) introdusă ulterior să se poata dizolva optim.

Goliti apoi 2 plicuri de Fortrans in fiecare sticlă de 2 litri apa cu ajutorul unei pâlnii. Inchideti dopul si agitati cât mai bine, până la dizolvarea completă a “prafului” de fortrans.

Puneti apoi sticlele in frigider timp de 2 ore, ca sa fie bine racite- temperature face ca gustul neplacut al solutiei de pregatire sa nu fie atât de neplacut. Puteti adauga zeama unei lămâi pentru imbunatatirea gustului la fiecare 2 litri de lichid.

Când se bea solutia de Fortrans pentru o pregatire foarte buna?

Daca examinarea este programata a doua zi intre orele 8:00 – 13:00

Incepeti sa beti solutia intre orele 16:00 si 18:30. Beti cate o cana de 250ml la fiecare 10 minute pana cand terminati toata solutia. Este f. bine sa beti cana dintr-o singura inghititură, decat să beti cu inghitituri mici si dese deoarece se accentuează senzatia de greată.

Daca persoana este “gretoasa” se poate administra o tableta de Zofran 4mg 1tb cu luata la ora 15:00!!!

Veti avea scaun in aproximativ 1h de la consumarea primului pahar de solutie si acest lucru va continua cateva ore, dupa ce veti fi băut si ultimul pahar de solutie. Ultimele scaune vor avea aspect de lichid clar. Acest lucru demonstreaza o pregatire excelenta.

Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii!

Daca examinare este programata a doua zi intre orele 13:00 – 17:00.

Incepeti să beti solutia intre orele 18:00 -19:30, câte o cana de 250 ml la fiecare 10 min ceea ce inseamnă 2,5litri din cei 4 litri necesari pentru o pregatire completa. Restul solutiei de 1,5 litri o puteti bea incepand de la ora 6:00 -7:00 sau intre 7:00 – 8:00.

Exita variante de pregatire cu mai de 4 litri de solutie?

Pacienti care au avut o interventie chirurgical pe colon (s-a taiat o parte din el) si acesta este mai scurt sau pentru cei cu tranzit intestinal accelerat (scaun diareic, 3-4 scaune/zi) se poate utiliza si o pregatire cu 2 litri de Fortrans. Pentru o astfel de pregatire este obligatoriu sa aveti acordul medicului gastroenterolog, fiind contraindicată la pacientii la care exista suspiciune de ocluzie/subocluzie intestinală.

Cum se procedeaza pentru pregatirea cu 2 litri Fortrans?

Pacientul va lua 4 tablete de Dulcolax la ora 13:00 si va astepta până la aparitia primului scaun dupa care va incepe să bea cei 2 litri de Fortrans in timp de 1h si 30min, câte o cana de 250ml la fiecare 10 min. Dacă nu are scaun pana la ora 17:00 va incepe să bea oricum, solutia, in modul expus mai sus.

[tubepress video=”BuqJmc2nOMQ”]

Mentiune:

Pentru rectosigmoidoscopie/anuscopie – este suficient o pregatire cu 1 sau 2 litri de fortrans. Cereti indicatii specific pentru tipul pregatirii in momentul programarii.

In ziua examinarii:

Daca sunteti cunoscut cu hipertensiune/ cardiopatie ischemica sau orice afectiune cardiovasculara va rugam sa va luati tratamentul recomandat de medicul currant!

Pacientii diabetic NU vor lua antidiabetice/insulin inaintea examinarii ,deoarece nu mananca!

Puteti bea NUMAI lichide clare sau ceai indulcit in dimineata examinarii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *