Ecoendoscopie – EUS
Centru Medical Diasan este primul centru privat de ecoendoscopie digestiva din Romania. Metoda de diagnostic modern a fost introdusa in oferta de servicii a centrului in urma cu 4 ani. Dr. Adrian Catinean medic primar interne si gastroenterologie a urmat cursuri de specializare in ec-endoscopie in 3 centre prestigioase din SUA (Allegheny General Hospital- Pittsburg, Lennox Hill- New York si Wyckoff Hospital- New York din 2005-2007) si a efectuat peste 300 de examinari pana in prezent.
Ecoendoscopia cu punctie fina aspirativa (FNA)
Punctia fina aspirativa (FNA) este cea mai importanta “unealta” diagnostica aditionala pe care o are la dispozitie ecoendoscopia. Cu ajutorul ei se pot obtine fragmete de tesut, care confirma prezenta (sau absenta) cancerului intr-un anumit organ, invazia in sistemul ganglionar, precum si metastazele la distanta in alte organe.
Ecoendoscopie – Impactul asupra cancerului rectal
Tumorile rectale beneficiaza de o excelenta stadializare locala si o apreciere a implicarii ganglionare prin EUS rectal. Ecoendoscopia radial beneficiaza de un transductor de mici dimensiuni, flexibil care cu ajutorul balonului umplut cu apa, dar si a distensie hidrice a rectului ofera o interfata acustica mult superioara transductorilor transrectali rigizi.
Ecoendoscopie – Impactul asupra cancerului pancreatic
Ecoendoscopia este metoda cea mai precisa de stadializare a cancerului pancreatic, in special in cazul tumorilor de mici dimensiuni, pe studii largi demonstrand sensibilitate >90%.
Ecoendoscopie – Impactul asupra cancerului esofagian
Conform criteriilor de stadializare ale AJCC, stadiul (T1,No) beneficiaza de terapie locala sau chirurgie, stadiile (T1-3,N1) chimio-radioterapie + chirurgie, iar T4/metastatic – paleatie.
Importanta utilizarii ecoendoscopiei digestive superioare si inferioare in bolile tubului digestiv
Ecoendoscopia(EUS) este o tehnica imagistica care combina doua metode de explorare a corpului uman, endoscopia si ecografia. A aparut din dorinta de explora leziunile tubului digestiv din imediata vecinatate a acestora si a preciza astfel cat mai multe lucruri utile pentru tratamentul endoscopic sau chirurgical ulterior.