Boala celiaca aspecte generale si progrese terapeutice Dr. Corina Zugravu

Intervenții nutriționale în Boala celiacă (enteropatia glutenică)

Definitie:Boala celiaca  – boala autoimuna a intestinului subtire produsa de sensibilitatea modificata la gluten (enteropatie glutenica, sprue non-tropicala).

Glutenul este un complex de  proteine  prezente, alaturi de amidon, in endosperma boabelor de cereale din familia triticeae (grau, orz, ovaz, secara ).

  • Pacientii trebuie sa elimine alimentele care contin grau, orz, secara;
  • Desi glutenul se gaseste si in ovaz, in unele studii s-a constatat ca pacientii pot tolera, in perioadele de remisiune, cantitati mici (< 2g/zi mai rar 40 g/zi) de preparate cu faina pura de ovaz (unele preparate comerciale cu faina de ovaz pot fi contaminate cu alte cereale);
  • Evitarea completa a aportului de gluten este practic imposibila. Se accepta un grad de contaminare de 100 mg/kg in preparatele “gluten free” (300 g/zi de faina fara gluten pot contine aprox 30 mg de gluten).

Sunt permise (din categoria fainoaselor/cerealelor):

  • porumb
  • orez
  • cartofi
  • soia
  • tapioca
  • amidon
  • hrisca
  • quinoa
  • malai
  • mei

Alte alimente permise:

  • fructe
  • legume
  • leguminoase (fasole, mazare, naut, soia, etc)
  • oleaginoase (nuci, seminte, migdale, alune)
  • carnea gatita in casa (pui, curcan, vita, porc)
  • supe creme gatite in casa
  • lapte, iaurt, branzeturi (a se citi eticheta)
  • oua, unt
  • dulciuri: miere, ciocolata neagra
  • uleiuri vegetale
  • condimente: vegetale (plante, ierburi aromate), sare, piper, otet, muraturi
  • Bauturi: lapte, cafea, ceai, cacao, suc fructe sau legume
  • Produsele inscriptionate cu „gluten free”

Sunt interzise:

  • grau
  • orz
  • secara
  • ovaz
  • grau,orz,secara inclusiv sub forma de tarate, fulgi, germeni
  • paine, chifla, covrigi
  • biscuiti
  • produse de patiserie
  • paste din grau, orz, ovaz, secara
  • dulciuri (prajituri, caramele, inhgetata din comert)
  • torturi
  • carnea procesata din comert (mezeluri)
  • branzeturile procesate
  • bere
  • bulion
  • mustar
  • sosuri din comert, dressing-uri
  • supele din comert
  • condimentele din comert
  • Bauturi: ness, bere, cacao cu aditivi din cereale, whisky, gin

Corectarea deficitelor nutritionale in boala celiaca:

  • Dietele “gluten free” produc deficite de vit B, Ca, vit D, Fe, Zn, Mg si fibre. Aceste deficite sunt prezente chiar si la obezi (obezitatea este frecventa la pacientii cu boala celiaca !).
  • Corectia se face nutritional (lapte de soia fortifiat pentru Ca si vit D, legume pentru Fe si Mg);
  • Deficitul de vitamine din complexul B este de 2-5 ori mai frecvent decat in populatia generala, iar 5% dintre indivizii cu deficite de Fe sau folati au semne histologice de boala celiaca. 20-40% dintre pacientii cu boala celiaca netratata au deficit de vit B12.
  • Deficitele de vit liposolubile sunt manifeste uneori (miopatia si neuropatia se corecteaza cu suplimente de vit E, iar tulb de coagulare prin aport de vit K).

 

EXEMPLU DE MENIU PE MESE

Mic dejun (o variana)

  • Budinca de orez cu nuci, seminte sau fructe proaspete
  • Boabe de orez expandat cu lapte si fructe proaspete/congelate
  • Iaurt cu probiotice amestectat cu fructe proaspete/seminte/migdale
  • Branza de vaci (sau perle de branza) cu mere si scortisoara
  • Omleta cu branza si legume (eventual cu cartof) si un fruct (grapefuit)
  • Omleta cu sunca de pui/curcan si o leguma
  • Ou fiert cu o leguma

+1 cana de ceai verde
Pranz si cina (ciorba+fel II sau o singura varianta)

  • Cartofi copti cu branza si legume
  • Legume la gratar sau la cuptor ( vinete,dovlecel,rosii,ciuperci) cu pui/vita/peste
  • Salata verde cu rosii, castravete, ceapa, seminte de floarea soarelui si carne slaba (pui,vita, ton)
  • Ton/conserva cu porumb sau amestec de legume
  • Sos de carne de pui sau vita sau fructe de mare cu legume si orez brun fiert
  • Orez cu legume
  • Legume mexicane
  • Tocana de legume (fasole, cartofi, morcov, mazare) cu carne de vita sau pui
  • Spanac cu ou ochi
  • Sarmale din varza acra, orez si carne (porc, vita)
  • Supa de legume (atentie la fidea)
  • Ciorba de legume cu carne
  • Mamaliga cu branza de vaci si smantana

2-3 Gustari intre mese (o varianta)

  • Prajituri din orez cu branza, humus si unt de arahide
  • Rondele de telina cu crema de branza
  • Budinca, inghetata, iaurt natural cu bucati de fructe proaspete
  • Mar copt
  • Fructe proaspete
  • Oleaginoase (nuci,alune,seminte,migdale)
  • Iaurt cu probiotice si seminte

+ 1 cana de ceai verde

Noemi Sofronie nutritionist-dietetician

 

a22e9863c4dc8688756259fa4d6df14e

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *