Gastroscopia și Colonoscopia

Ce este gastroscopia?

Explorarea endoscopică care permite examinarea atentă a suprafeței mucoasei esofagului, stomacului și duodenului. Pentru această examinare se folosește endoscopul, un tub flexibil și subțire, care este prevăzut la capăt cu o cameră video, permițând astfel depistarea modificărilor de tip inflamator, ulcerativ, orice sursă de sângerare, leziuni precanceroase, tumoare malignă sau benignă.

Când ar trebui să-mi fac o gastroscopie?

 • Arsuri în capul pieptului
 • Grețuri și vărsături inexplicabile
 • Durere intensă la nivelul stomacului
 • Lipsa poftei de mâncare, însoțită de scădere bruscă în greutate
 • Balonări, crampe și indigestii frecvente
 • Afecțiuni cronice sau acute ale esofagului, stomacului, duodenului
 • Suspiciune de tumoare la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului
 • Determinarea succesului/insuccesului operațiilor efectuate la nivelul sistemului digestiv superior

Cu ajutorul gastroscopiei putem diagnostica infecția cu Helicobacter pylori, bacterie care poate produce gastrită sau cancer gastric, prelevrându-se probe pentru biopsie.

Este dureroasă gastroscopia?

Nu este dureroasă, are o durată scurtă de timp (2-3 minute), însă este însoțită de senzația neplăcută de greață, descrisă ca și un „episod de vărsătură”. Pentru combaterea acestei stări, se va administra o ușoară anestezie cu ajutorul spray-ului, la nivelul mucoasei faringelui.

 • Pentru o sedare minima se administrează un somnifer cu durată scurtă de acțiune
 • Pentru sedare medie/profundă se apelează la anestezia cu Propofol si prezența medicului specialist de antestezie-terapie intensivă (ATI).

 

Ce este colonoscopia?

Explorarea endoscopică care permite vizualizarea mucoasei și interiorul canalului anal, colonului (intestinului gros) cât și a ultimilor 10 cm din intestinul subțire (ileon terminal). Permite identificarea prezenței hemoroizilor, fisurilor anale, inflamației mucoasei colonului, diverticulilor, polipilor, tumorilor, modificărilor de calibru sau surselor de sângerare.

Când ar trebui să-mi fac o colonoscopie?

Motivele principale care recomandă efectuarea unei colonoscopii sunt:

 • “Sângerarea pe fund” – denumită medical rectoragie. Poate să fie doar pe suprafața scaunului sau pe hârtie. Poate să fie sânge amestecat cu scaun sau să “curgă” doar sange, reprezentând o urgență.
 • Modificarea bruscă a tranzitului intestinal – diaree persistentă sau constipație recent instalată.     Dacă acest lucru apare la pacienții cu vârstă>50 ani, examinarea trebuie făcută fără întârziere.
 • Dureri abdominale cronice, persistente, localizate în flancuri, în partea inferioară a abdomenului care pot fi insoțite/ sau nu de tulburări ale tranzitului intestinal, scădere în greutate, sânge în scaun.
 • Vârsta> 50 ani este un motiv suficient pentru screening, în absența oricăror simptome de alarmă. Colonoscopia este principala modalitate de a preveni cancerul de colon.
 • Dificultățile de evacuare a scaunului, senzația de “face scaun” – tenesme rectale sau exteriorizarea hemoroizilor pot să fie motive întemeiate pentru recomandarea unei colonoscopii.

 

Este dureroasă colonoscopia?

Colonoscopia este într-adevar o examinare care implică discomfort și uneori chiar durere la unii pacienți.

Explorarea colonoscopică se face sub un anumit grad de sedare al pacientului.

 • Pentru o sedare minima se administrează un antispastic și somnifer cu durată scurtă de acțiune
 • Pentru sedare medie/profundă se apelează la anestezia cu Propofol si prezența medicului specialist de antestezie-terapie intensivă (ATI).

Mă poate proteja colonoscopia de cancerul de colon?

Scopul primar la colonoscopiei este diagnosticul tuturor modificărilor patologice de la nivelul intestinului gros și ultimilor cm din intestinul subțire. Cancerul de colon se dezvoltă în majoritatea cazurilor din polipi care apar pe suprafața mucoasei intestinului gros și care apoi cresc și degenerează în celule de tip neoplazic (canceros). Dezvoltarea polipilor are loc datorită unor modificări genetice care se produc sub acțiunea unor factori de mediu (ex. alimente, chimicale, radiații, etc) sau moștenite de la părinți. Îndepărtarea acestor polipi înainte ca să degenereze în procese canceroase este o modalitate eficientă și sigură de luptă împotriva cancerului de colon.

Dacă suferiți de o boală inflamatorie intestinală (Boala Crohn, Recto-colita-ulcerohemoragica RCUH) aveți un risc de 15-20x mai mare decât populația generală și ar trebui să faceți controale periodice colonoscopice anuale (dacă boala este activă) sau la 2-3 ani (dacă boala este în remisiune).

 

Ce fel de intervenții se pot face cu ajutorul gastroscopiei și colonoscopiei?

Îndepărtarea polipilor- polipectomia

Este o intervenție de electro-chirurgie și se face cu ajutorul unui dispozitiv special conectat la un electrocauter care taie și coagulează formațiunile polipoide de pe suprafața mucoasei.

Prin injectarea unui amestec special în baza polipului, acesta poate fi îndepărtat împreună cu stratul superficial de mucoasă pe care s-a dezvoltat. Operația asigură îndepărtarea completă a tuturor celulelor suspecte eventual de o transformare canceroasă.

Dilatari cu balon –pneumatice

Zone de stenoză tumorală sau post-anastomoză chirurgicală pot fi dilatate cu ajutorul baloanelor pneumatice cu diametre variabile.

Hemostaza – oprirea sângerărilor

Eventualele sângerări de la nivelul diverticulilor, ulcerelor rectale sau după polipectomii pot fi oprite prin mai multe metode: injectare de adrenalină, clipuri metalice, electrocoagulare sau plasma-argon sau prin combinarea celor enumerate anterior.

Sângerările apărute la pacienții care au efectuat cure de radioterapie în porțiunea inferioară a abdomenului (cancere genitale- col uterin, prostată, etc) și care se datorează colitei de iradiere pot fi tratate prin terapie endoscopică cu plasma-argon.

Centrul Medical Diasan Cluj este unul dintre puținele centre din România care practică cea mai avansată terapie endoscopică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *