Oferta lunii aprilie consult nutriție + suport psihologic în Sindromul de Intestin Iritabil 100 Ron

Abordare multidisciplinara in Sindromul de intestin iritabil- Centrul Medical Diasan.

Te lupti cu balonare/durere/tulburari de tranzit si nu ai gasit inca tratamentul potrivit?

Sindromul de intestin iritabil sau sindromul colonului iritabil este o stare comună, cronică, non-inflamatorie, care afectează peste 20% din populaţie, iar diagnosticul se stabileşte pe baza simptomatologiei.

Este o suferinta la care nu se evidentiaza modificari organice (de boala propriu-zisa), dar simptomele sunt cronice si interfereaza cu starea emotionala a pacientului, alterand calitatea vietii. Abordarea acestor pacienti este o problema mai complexa, deoarece comunicarea este mai dificila decat cu alte categorii de bolnavi, ei avand o mai mare grija fata de propria stare de sanatate

Sindromul de intestin iritabil este o tulburare motorie gastrointestinala caracterizata prin:

– alterarea motilitatii (tulburare de tranzit)

– sensibilitate viscerala anormala/durere abdominala

– este legata de factori psihosociali si de stilul de viata (alimentatie)

Caracteristici clinice care sustin diagnosticul de Sindrom intestin iritabil sunt:

  • Istoric indelungat cu multiple recaderi si remisiuni
  • Exacerbarea simptomelor de catre evenimente/situatii de viata stresante
  • Variabilitatea simptomelor
  • Asocierea cu simptome in alte organe
  • Coexistenta cu anxietatea si depresia
  • Nivelul si stresul apare disproportionat cu nivelul simptomelor
  • Simptomele sunt exacerbate de mancare
  • Convingerea pacientilor este ca boala este declansata de cauze “populare” (alergii, poluare, candidoza, toxicitate alimentara

Aproximativ doua treimi din pacientii cu Sindromul de intestin iritabil care ajung in servicii de specialitate au unele forme de suferinta psihologica, cel mai comun anxietate. Aceasta nu este usor de recunoscut, intrucat unii pacientii sunt reticienti in a-si expune sentimentele, astfel incat anxietatea normala legata de simptomatologie poate fi judecata gresit ca anormala. Ostilitatea poate fi intanlita in special la pacientii care sunt nesatisfacuti de consultatii anterioare cu doctori care, considera ei,  nu au aratat destula simpatie. Este esential ca orice situatie care genereaza un stres major actual in viata pacientului sa fie identificata, fiind cunoscut faptul ca acesta influenteaza raspunsul la tratament. Multiple simptome fizice neexplicabile sunt comune la pacientii cu SII si pot fi o manifestare a unei somatizari. Acest lucru complica interpretare simptomelor si raspunsul la tratament.

La Centrul Medical Diasan avem o abordare multidisciplinara a pacientului, mai ales in cazul acestei afectiuni. De aceea va propunem o oferta valabila in prima saptamana din luna aprilie:  regim alimentar nutritionist-dietetician Noemi Sofronie, suport psihologic Psiholog Mihaela Tulbure.

Regimul alimentar propus de noi este low-FODMAP. FODMAP este acronimul de la Fermantable, Oligo-, Di-, Mono- saccharides And Polyols. Acestea sunt componente alimentare, unele zaharuri si unele fibre, care fie:

– nu sunt digerate si absorbite complet la nivelul tractului gastrointestinal

– sunt osmotice (atrag apa ca un burete în interiorul intestinului)

– fermentează sub actiunea florei bacteriene de la nivelul intestinului gros.

Aceste mecanisme duc la cresterea apei si gazelor în tractul gastrointestinal, la distensie, schimbări de motilitate, balonare, disconfort, flatulentă. Acest regim elimina toate alimentele care contin acesti compusi.

Programele multidiciplinare care au inclus interventiile psihologice ( pe langa tratamentul medicamentos si regim alimentar) au indicat rezultate mai bune pe termen lung, la 3-6-12 luni dupa interventie in comparatie cu tratamentele unilaterale. Studiile din ultimele decenii au confirmat eficienta interventiilor psihologice pentru reducerea durerii si a distresului emotional asociat acesteia pentru cresterea calitatii vietii.

Daca va luptati de mult cu aceste simptome, va asteptam la Centrul Medical Diasan sa gasim impreuna solutia! Investesti acum, castigi in viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *