Prima conferință românească itinerantă de conștientizare a noilor descoperiri despre flora intestinală și rolul esențial al acesteia în echilibrul dintre sănătate și boală.
1.Cine a organizat conferința?
Asociația non-profit “CMCBD” (Centrul Multidisciplinar pentru Cancer și Boli Degenerative) a fost înființată la sfârșitul anului 2015 în scopul susținerii unor proiecte educaționale și de cercetare, avându-l ca președinte pe dr. Adrian Cătinean medic primar interne și gastroenterologie, șef de lucrări în cadrul UMF “Iuliu Hațieganu”, director CM Diasan Cluj. Printre proiectele susținute se află “Tumor Board” (Clubul de Tumori) – prima activitate educațională de tip multidisciplinar adresată rezidenților și studenților aflați în pregătire la UMF “Iuliu Hațieganu”. Evenimentul a fost adresat în special medicilor și farmaciștilor, fiind creditat cu 5 puncte EMC și 6 puncte EFC.
2. De ce am ales această temă?
Cu ocazia participării la conferința de gastroenterologie UEGW Viena 2016, am constatat explozia informatională legată de problematica microbiotei intestinale, dar și potențialul extraordinar care se întrevede în vindecarea multor boli, dintre care unele fără legatură cu tubul digestiv. Am început o amplă acțiune de informare împreună cu Noemi Sofronie – nutriționist-dietetician, incluzând cărți, articole științifice și multe conferințe online, în ideea ințelegerii mecanismelor fiziopatologice ce țin de bariera intestinală și interconectarea microbiotei cu sistemul imun, endocrin sau nervos. Aceste lucruri schimbă la ora actuală paradigma multor boli. Astfel factorii de mediu sau chiar anumite medimente influențează dezvoltarea și modificarea microbiotei pe parcursul vieții, influențând decisiv starea de sănătate a pacienților nostri. Faptul că marea majoritate a comunității medicale din România nu este conștientă de aceste lucruri face din conferința noastră o inițiativă originală și ambițioasă.
3. Cine ne susține?
Există mai multe modalități de manipulare a microbiotei intestinale, cea mai simplă fiind prin dietă și administrarea de probiotice. Majoritatea preparatelor probiotice sunt înregistrate ca fiind suplimente alimentare sau dispozitive medicale. Deși sunt multe voci care spun că majoritatea studiilor cu probiotice sunt făcute pe animale , pe loturi mici de subiecți umani sau având un design inadecvat, există în prezent dovezi științifice solide despre efectele benefice ale diferitelor preparate probiotice. Am considerat util pentru auditoriul nostru medico-farmaceutic să prezentăm în cadul conferinței majoritatea preparatelor probiotice existente pe piața românească, astfel încât participanții să cunoscă întrega gamă de opțiuni terapeutice când vine vorba despre tratamentul disbiozei. Mulțumim companiilor Terapia, Sofar, Dr. Reddys, AlfaWasserman și Optima Dermaline care au dorit să își prezinte produsele și totodată au susținut demersul nostru pe popularizare științifică. Îi așteptăm și pe alții care doresc să ni se alăture.
4. Prima conferință – Cluj 3 Martie 2017
Am început la Cluj în 3 martie în moderna sală de conferințe de la Cluj Arena. În program au fost 10 prezentări, 4 originale și 6 prezentări de produse probiotice. Conferința a fost deschisă de către inițiator Dr. Adrian Cătinean, care a încercat să facă o radiografie amănunțită a microbiotei intestinale: Ce este? Cum se formează? Ce roluri are? și mai ales cum poate fi manipulată flora intestinală în sensul păstrării sănătății sau vindecării bolilor. Au fost discutate de asemenea: procesul de însămânțare a florei intestinale de la mamă la nou-născut, factorii care intervin în acest proces, tratamentele antibiotice cu consecințe dezastruoase, riscul obezității, efectul dietei asupra florei intestinale, influențarea și afectarea sistemului nervos. În continuare Maria Neag – farmacolog clinician a prezentat efectele nocive asupra microbiotei datorate administrării de antibiotice- nejustificate sau greșit recomandate ca și doză/timp. Au fost oferite publicului date concrete de sănătate publică privind creșterea incidenței infecțiilor nosocomiale și alte situații alarmante ca urmare a abuzului de tratamente antibiotice. Ultimele două prezentări originale au avut ca temă “Rolul alimentaţiei în echilibrul florei intestinale” și „Mecanisme psihologice implicate în axa creier intestin”, fiind susținute de către Noemi Sofronie- nutriționist dietetician și Mihaela Tulbure psiholog în cadrul CM Diasan. Ultima dintre prezentări a fost construită în jurul unui caz clinic cu sindrom de intestin iritabil însoțit de manifestări anxioase/atacuri de panică și a fost explicată rolul esențial al microbiotei în axa creier intestin. A fost prezentată abordarea multidisciplinară (medicală, nutriționlă, psihologică) în rezolvarea acestui caz.
5. Feedback și conferințe viitoare
Considerăm că manifestarea a fost un succes, având parte de un interes extraordinar din partea a peste 200 de membri ai comunității medicale clujene. Opiniile participanților exprimate prin chestionarele de evaluare au fost într-o majoritate covârșitoare favorabile pentru: tema abordată , forma de prezentare, organizare și locația aleasă. Câteva critici demne de menționat s-au referit la gradul de interactivitate și dorința participanților de a vedea mai multe cazuri practice prezentate, care să constitue un suport efectiv pentru practica clinică ulterioară a fiecăruia. Viitoarele conferințe vor avea loc la Baia Mare 21 aprilie, Alba Iulia 19 mai, Bistrița 5 mai și vă invităm cu mare drag!