Bine ati venit pe site-ul nostru!

Program : Luni-Vineri - 09:00-17:00
  Telefon : 0264-575371 0745-636160

woman with heartburn on the blue background

Ce să mâncăm dacă avem reflux sau acid?

1.Menținerea unei greutăți normale (scăderea în greutate dacă sunteți supraponderal/obez).

Obezitatea (atenție la obezitatea abdominală) este un factor de risc pentru boala de reflux gastroesofagiană și crește presiunea intraabdominală.

2. Alimente interzise

-înghețată, dulciuri, bomboane

– milkshake

-ciocolată cu lapte/ cacao cu lapte

– bacon, mezeluri, carnea sărată, marinată, prăjită, fast-food

– pește gras/ afumat sau carne afumata/la conservă

– usturoi, ceapă, roșii, varză, castraveți, broccoli, praz, ridichi, varză roșie

-murături

-citrice, sucuri de fructe, grepfruit, lămâie, merișoare, cidru de mere

– paste (cu sosuri)

– produse de patiserie

– nuci

– grăsimi prăjite

– condimente : toate (muștar, hrean, piper, boia etc)

– răntașuri

– sosuri pe bază de suc de roșii, ketchup, oțet

– Băuturi:- alcool, cafea, sucuri carbogazoase

– ceai de mentă, ceai/ băuturi cu cafeină

3.Evitarea alcoolului și a fumatului (renunțarea la fumat).

4.Mese mai frecvente și reduse cantitativ

–  4-5 mese pe zi reduse cantitativ,3 mese principale și  2 gustări

–  Evitați să mâncați până vă săturați/vă simțiți plini

– Nu mâncați seara târziu înainte de culcare

– Faceți-vă timp să mâncați și să stați la masă, nu mâncați pe fugă.

5.Evitați să dormiți în timpul zilei. Nu vă culcați imediat după ce ați mîncat, asteptați 2-3 ore. Asigurați-vă că vă odihniți corespunzător pe timpul nopții (7-8 ore de somn în timpul nopții).

6.Nu purtați haine stramte in partea de sus

 

Exemplu de meniu pentru o zi

Mic dejun:- 1-2 felii păine integrală

-1-2 felii pastramă curcan

-+ 1 frunza de salată verde

– 1 cană de ceai de mușețel/ păpădie

 

Gustare : -1 banană bine coaptă sau 2 pere

-1 pumn de migdale sau ½ papaya

 

Prânz:  – 3-4 cartofi medii copți cu rozmarin și busuioc

– 250 g salată verde cu 1 lingurita de ulei de măsline

 

Gustare:    – un pumn de semințe de dovleac sau ½ cană de merișoare

Cină:- 200 g de păstrăv la cuptor

-150 legume la grătar sau fierte ( dovlecei, vinete, ciueprci)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *