Tractul digestiv este un sistem complex format din organe care au rolul de a transforma alimentele in nutrienti necesari organismului. Ne asteptam ca un sistem atat de uzitat ca tractul digestiv sa fie sursa multor probleme – si este intr-adevar. Bolile tractului digestiv, in SUA, sunt responsabile pentru spitalizarea celor mai multor pacienti comparativ cu celelalte grupuri de boli. In plus, pana recent, se stiau putine despre cauza, tratamentul sau preventia acestor boli.
In ultimii ani, cercetarile au inceput sa lamureasca unele dintre aspectele false legate de aceste boli digestive. Unele studii au indicat ca acele boli candva considerate a avea ca si cauza o problema emotionala, de fapt, sunt rezultatul interactiunii dintre virusuri si sistemul imun sau perturbari ale motilitatii digestive. Se cunoaste acum ca un ulcer este mai degraba determinat de cantitatea de acid secretata in stomac decat de nivelul de stres.
Hernia hiatala
Fals: Hernia hiatala determina arsura epigastrica. Desi unii pacienti care prezinta arsuri epigastrice au asociata si hernie hiatala, durerea epigastrica nu este determinata de hernie. Asa cum este prezentat in fig. 2, o hernie hiatala reprezinta protruzia unei portiuni a stomacului prin hiatusul diafragmatic (orificiu situat la nivelul diafragmului ) locul unde se unesc esofagul si stomacul. Cea mai frecventa cauza de hernie hiatala este cresterea presiunii in cavitatea abdominala produsa de tuse, voma, efortul de defecatie sau presiunea fizica brusca. Majoritatea populatiei peste 60 ani prezinta hernie hiatala si, in majoritatea cazurilor, nu determina probleme.
Arsuri epigastrice
Adevarat: Ciocolata si menta determina arsuri epigastrice la multi pacienti.
De fapt, arsura epigastrica apare cand sfincterul esofagian inferior (numit LES), care reprezinta jonctiunea dintre esofag si stomac, fie se relaxeaza insuficient fie este foarte slab. Acest lucru permite continutului bogat in acid al stomacului sa se intoarca in esofag. Atat ciocolata cat si menta pot determina relaxarea LES si intoarcerea continutului gastric bogat in acid in esofag. Alte alimente asociate cu arsura epigastrica sunt tomatele si alimentele preparate cu tomate, citricele si sucurile, cafeau, si alimentele prajite sau grase.
Adevarat: Fumatul de tigarete determina arsuri epigastrice.
Exista studii care au aratat ca fumatul de tigarete scade dramatic presiunea LES.
Adevarat: Administrarea de antiacide reduce durerea epigastrica.
Este adevarat ca multi pacienti au observat ca administrarea de antiacide determina temporar sau partial reducerea arsurii epigastrice. Folosirea de lunga durata a antiacidelor poate, oricum, determina efecte secundare cum ar fi diareea, alterarea metabolismului calciului si retentie de magneziu (retentia de magneziu poate avea consecinte serioase la pacientii cu afectare renala). Ca si in cazul altor medicamente eliberate fara reteta, este necesara consultarea unui medic in cazul folosirii indelungate (peste 3 saptamani).
Ulcerul peptic
Fals: Ulcerul peptic este mai frecvent la persoane stresate.
De fapt, ulcerele peptice reprezinta inflamatii ale mucoasei gastrice si duodenale si apar la multe persoane. Mai multe studii au relevat ca ulcerul este mult mai frecvent intalnit la persoane cu o conditie socioeconomica precara.
Adevarat: Ulcerul este de doua ori mai frecvent la fumatori comparativ cu nefumatorii.
Cercetarile recente au indicat o asociere intre fumatori si ulcerul peptic. Acest lucru este valabil atat in cazul ulcerului gastric cat si duodenal si de asemenea, afecteaza atat femeile cat si barbatii. De asemenea, ulcerul se vindeca mai incet si recidiveaza mai frecvent la fumatori, comparativ cu nefumatorii.
Adevarat: Persoanele care primesc regulat tratament cu aspirina au risc mai mare de dezvoltare a ulcerului gastric.
Persoanele care iau aspirina de 4 ori sau mai mult pe saptmana, timp de 3 luni sau mai mult au risc crescut de dezvoltare a ulcerului gastric. Totodata aspirina creste riscul de sangerare de la nivelul ulcerului preexistent.
Fals: Ulcerul peptic trebuie tratat printr-o dieta restrictiva (evitand anumite alimente).
De fapt, exista un mic acord referitor la ceea ce inseamna termenul ,,restrictiv,,. De asemenea exista un mic indiciu cum ca orice dieta particulara este de ajutor pentru toti pacientii cu ulcer peptic.
Intoleranta la lactoza
Adevarat: Multe persoane nu pot bea lapte.
Aproximativ 50 de milioane de americani prezinta intoleranta la lactoza. Unele grupuri etnice sau anumite rase sunt mai mult afectate decat altele. Astfel, nu mai putin de 75% din adultii afro-americani, evrei, mexicani si indieni si 90% dintre americanii de origine asiatica prezinta intoleranta la lactoza. Intoleranta la lactoza este determinata de deficienta lactazei, enzima intestinala care intervine in digestia zaharului din lapte (lactoza). Persoanele cu intoleranta la lactoza nu pot digera adecvat laptele si produsele din lapte cand au fost consumate in cantitati obisnuite. Unele persoane sunt sensibile chiar la cantitati extrem de mici de lactate. Simptomle intolerantei la lactoza includ crampe, balonare, bloating sau diaree la 15 minute pana la 3 ore dupa consumul de lapte sau produse din lapte.
Sprue celiac
Fals: O persoana cu sprue celiac (o boala mostenita care afecteaza mucoasa intestinului subtire) pot consuma cantitati mici de alimente care contin gluten (o substanta care se gaseste in grau, secara, orz si ovaz) atat timp cat nu prezinta simptome.
De fapt, persoana cu sprue celiac trebuie sa evite toate alimentele care contin grau, secara, orz si ovaz (alimente care contin gluten) deoarece pot apare probleme severe
Chiar si atunci cand nu exista simptome. Unii specialistii cred ca mici cantitati de gluten pot determina probleme serioase la nivelul intestinelor.
Constipatia
Fals: A avea scaun regulat inseamna a avea un scaun in fiecare zi.
De fapt, frecventa scaunelor la persoanele normale, sanatoase variaza de la 3 scaune pe zi la 3 scaune pe saptamana, putand fi considerate persoane perfect sanatoase si cele care nu se incadreaza intre aceste limite.
Fals: Laxativele autoadministrate sunt intotdeana sigure si intotdeauna vindeca constipatia.
Adevarul este ca, desi folosirea pe termen scurt a laxativelor este de obicei eficienta, folosirea pe termen lung deterioreaza actiunea naturala a muschilor necesara pentru a avea scaun. De asemenea, folosirea excesiva a uleiurilor minerale, un laxativ popular, poate reduce absorbtia anumitor vitamine (A, D, E si K). Uleiul mineral poate interactiona cu unele medicamente, determinand efecte locale neplacute. Consultati medicul daca trebuie sa folositi laxative mai mult de 3 saptamani. Si, daca luati deja anumite medicamente, intrebati medicul inainte de a folosi orice laxativ.
Adevarat: Folosirea regulata a clismelor eventual determina obtinerea unei functii intestinale normale.
Folosirea regulata a clismei in mod normal nu este necesara si poate eventual determina disfunctii intestinale. Ca si laxativele, folosirea excesiva a clismei poate deteriora actiunea naturala a muschilor intestinali.
Sindromul intestinului iritabil
Fals: Sindromul intestinului iritabil (colonul spastic, colitita mucoasa) este o boala serioasa care adesea duce la colita ulcerativa.
Adevarul este ca sindromul intestinului iritabil (IBS) este o disfunctie functionala obisnuita caracterizata prin balonare, durere abdominala si diaree sau constipatie sau alternanta de diaree si constipatie. IBS, desi adesea cauzeaza discomfort important, in general nu determina alte disfuncii gastrointestinale.
Fals: IBS frecvent determina cancer de colon.
Adevarul este ca nu exista dovezi care sa certifice faptul ca IBS este o stare precanceroasa.
Diverticuloza si diverticulita
Fals: Diverticuloza intotdeauna cauzeaza probleme grave.
De fapt, diverticuloza se caracterizeaza prin prezenta unor mici saci (diverticuli) care se dezvolta in peretele colonului. In SUA, majoritatea populatiei peste 60 ani prezinta diverticuloza. Cei mai multi dintre acestia nu prezinta simmptome si nu vor sti ca au diverticuli decat daca sunt facute investigatii ca vizualizarea cu raze X sau examinare intestinala. Numai aproximativ 20% dintre pacientii cu diverticuloza vor dezvolta complicatii, cum ar fi diverticulita, sangerare sau perforare.
Boala inflamatorie intestinala
Fals: Boala inflamatorie intestinala (boala Crohn sau colita ulcerativa) este determinata de tulburari psihice.
De fapt cauza bolii inflamatorii intestinale (IBD) este necunoscuta. IBD este denumirea unui grup de disfunctii in care diferite parti ale tractului intestinal sunt inflamate. Recent, cercetatorii presupun ca IBD poate fi cauzata de interactiunea unui agent viral sau bacterian cu sistemul imun. Nu exista nici o dovada care sa sustina teoria conform careia IBD este cauzata de tensiune, anxietate sau alti factori sau disfunctii psihologice.
Fals: Pacientii cu IBD necesita o dieta speciala.
Adevarul este ca nu exista nici o dovada ca inflamatia intestinului este determinata de un anumit tip de alimentatie. Multi pacienti tolereaza toate tipurile de alimente si nu necesita restrictii alimentare. Altii, in mod particular la cei cu boala activa, o dieta saraca in fibre si alimente condimentate este mai usor tolerata. Oricum, mentinerea unei nutritii adecvate este mai importanta decat evitarea unor alimente sau dimpotriva aportul cu orice pret al unui tip de aliment.
Boala veziculara
Fals: Boala veziculara intotdeauna determina durere severa.
Adevarul este ca aproximativ 10% din populatia SUA sufera de litiaza veziculara, dar multi dintre acesia nu prezinta simptome. Oricum, cand pacientii cu boala veziculara prezinta durere, aceasta apare de obicei brusc, este severa, de intensitate crescuta, prezinta iradiere la nivelul abdomenului superior sau interscapular si de obicei dureza cel putin cateva ore.?
Pancreatita
Adevarat: Pancreasul este un organ care apartine tractului digestiv.
Adevarul este ca pancreasul, o glanda localizata langa duoden, produce enzime si hormoni care ajuta digestia.
Fals: Pancreatita (inflamatia pancreasului) este intotdeauna cauzata de abuzul de alcool.
Adevarul este ca in aproximativ o treime din toate cazurile de pancreatita nu poate fi determinata o cauza, si multe din crizele de pancreatita acuta sunt asociate cu litiaza veziculara( pietre la nivelul colecistului).
Ciroza
Fals: Alcoolismul cronic este singura cauza de ciroza hepatica.
De fapt cauzele cirozei sunt multiple. In SUA, 75% din cazurile de ciroza sunt determinate de alcoolism. In regiunile unde hepatita virala este frecventa, hepatita este cauza principala de ciroza. La copii, ciroza poate fi cauzata de o serie de boli mostenite genetic incluzand fibroza cistica, deficitul de alfa 1 antitripsina, atrezia biliara, boala cu depuneri de glicogen si alte boli rare. La adulti, ciroza poate fi cauzata de hepatita B sau de o serie de boli rare, cum ar fi ciroza biliara primitiva, depozitarea anormala de metale in organism, reactii severe la administrarea unor medicamente si expunerea prelungita la poluanti atmosferici
Adevarat: O persoana poate avea ciroza hepatica fara sa stie.
Adevarul este ca debutul cirozei este adesea ,, silentios’’, cu cateva simptome specifice. De fapt, ciroza nu determina simptome pana cand boala este foarte avansata.
Hemoroizii
Fals: Hemoroizii sunt singura cauza de sangerare cu sange rosu stralucitor de la nivelul rectului.
Adevarul este ca, desi cele mai multe cazuri de sangerare cu sange rosu stralucitor de la nivelul rectului sunt date de hemoroizi, polipii si cancerul rectal pot de asemenea sa determine o astfel de sangerare. Orice sangerare rectala trebuie investigata de catre un medic.
Anus contra naturii?
Adevarat: Colostomia/ ileostomia este o precedura obisnuita.
De fapt, aproximativ 100000 colostomii sunt realizate in fiecare an si aproximativ 1 milion de persoane au suferit colostomie. Desi aceasta interventie determina modificari majore pentru pacient, este mai degraba o interventie simpla. Colstomia/ ileostomia este o interventie chirurgicala prin care partea afectata a intestinului subtire sau colonului este indepartata, realizandu-se o deschidere (stoma) la suprafata corpului, la tegument, prin care o portiune a intestinului este adusa in afara prin aceasta deschidere. La aceasta stoma se ataseaza o punga pentru a colecta materiile fecale….
Fals: Barbatii devin impotenti dupa colostomie.
Adevarul este ca barbatii cu colostomie pot sa nu se confrunte cu aceasta problema (pot sa-si pastreze capacitatea de avea erectie si orgasm) sau pot sa sufere de impotenta totala (incapacitatea de a avea erectie).
Fals: Dupa colostomie, femeile pot suferi de disfunctie sexuala si nu pot ramane insarcinate.
Adevarul este ca, in general, femeile cu colostomie nu sufera o scadere a dorintei sexuale sau a capacitatii de reproducere. In cateva cazuri, cauza pentru care s-a practicat interventia a necesitat si o interventie chirurgicala aditionala cum ar fi histerectomia. Histerectomia face imposibila conceptia dar nu are nici un efect asupra dorintei sexuale sau asupra capacitatii de a avea relatii sexuale.